Zangeres Ingrid Souren doet theatershow in het Zonnehuis

Zangeres Ingrid Souren doet theatershow in het Zonnehuis
Ingrid Souren. Foto: pr
NOORD – Net op het moment dat ze een nummer wil laten horen, breekt de snaar op haar gitaar. ’Nou ja, zeg. Dat is toch ook wat’, zegt Ingrid Souren lachend. ’Geeft niks, pakken we gewoon een andere gitaar.’

NOORD – Net op het moment dat ze een nummer wil laten horen, breekt de snaar op haar gitaar. ’Nou ja, zeg. Dat is toch ook wat’, zegt Ingrid Souren lachend. ’Geeft niks, pakken we gewoon een andere gitaar.’

Het is de Noord-Amsterdamse zangeres ten voeten uit. Niet als het gaat om snaren breken, maar wel door te improviseren op de momenten dat het moet. En dat terwijl het, zoals ze zelf zegt, met haar ADHD ’af en toe alle kanten op kan schieten’.

Op 7 september geeft Souren een grote theatershow in Het Zonnehuis in Tuindorp Oostzaan. Na afloop van dit optreden zullen de bezoekers een goed beeld van de zangeres hebben. ’Want dit is precies wie ik ben’, zo vat ze het kort en krachtig samen.

Inkijkje

Met twee keer drie kwartier zal Souren het publiek een inkijkje in haar leven en liefde voor bepaalde nummers geven. Ingrid: ’Ik speel eigelijk alle nummers die ik leuk en mooi vind. En die smaak loopt heel erg uiteen van Janis Joplin naar Edith Piaf en van Latin muziek naar kleine Nederlandse nummers. Op de meeste nummers begeleid ik mezelf. Het is een show met veel tempowisselingen. De ene keer op akoestische gitaar, dan weer op de piano en als klap op de vuurpijl op elektrische gitaar.’

Dat laatste is zeker bijzonder. Altijd al wilde ze op elektrische gitaar leren spelen en pas vele jaren later nam ze ook de stap. ’Het loopt een beetje als een rode draad door mijn leven en eigenlijk is dit precies ook de boodschap die ik het publiek de avond wil meegeven: als je iets wil, moet je het nu doen! Niet twijfelen maar gewoon doen. Ik was zelf vroeger heel erg verlegen. Durfde niks. Op mijn werk werd ik zelfs op een gegeven moment door twee collega’s gewoon genegeerd. Ik bestond niet voor ze, maar ik durfde daar niet tegenin te gaan. Uiteindelijk ben ik toch mijn droom achterna gegaan en naar het conservatorium gegaan. Ik! De vrouw die niks durfde. Dus: pak je kans als je die krijgt.’

Songfestival

Inmiddels treedt Ingrid Souren al meer dan 25 jaar met succes op als zangeres. Ze deed mee aan het Nationaal Songfestival en won het Chanson de la Concours in de Kleine Komedie. Daarnaast heeft ze al jaren een zanglespraktijk aan huis. Daar begeleidt ze acteurs en andere zangers en zangeressen, maar geeft ze ook workshops presenteren aan managers en aan jongeren die onzeker zijn.

De allround pop/jazz zangeres is blij in ’haar’ Noord te kunnen optreden. ’Ja, geweldig’, zegt ze, terwijl ze nog een kop koffie inschenkt. ’Het Zonnehuis is prachtig en precies de juiste locatie voor wat ik in mijn hoofd heb. Een mooie setting, niet al te groot. Het wordt een avond vol verrassingen, dat beloof ik’, zegt Souren met een veelbetekenende glimlach. Een klein tipje van de sluier wil ze wel oplichten. ’Mijn zoons Robin en Andy Groenenboom zingen ook een nummer mee. Het is een van mijn lievelingsnummers. En dat ik dat met mij zoons mag zingen vind ik bijzonder. Dan is wat mij betreft de cirkel rond.’

Projectiel

’Het wordt gewoon een mooie avond’. Zoals Ingrid Souren dat zegt, laat het doen lijken of het just another day at the office is. En dat is het dus juist niet. Want dit ongeleide projectiel – zoals ze zelf zegt – is al maanden druk in de weer met wat, voor haar, een van de meest bijzondere optredens uit haar carrière moet gaan worden.

Op zondag 25 augustus houdt Ingrid Souren vanaf 16.00 uur nog een openbare repetitie bij de Verbroederij aan de Johan van Hasseltweg 21.

Tickets (15 euro) voor de theatershow zijn te bestellen via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-ingrid-souren-solo-en-de-verrassing-theater-concert-59990429991

Maureen Weijzig