Win vrijkaarten voor Tulpen uit Istanbul in de Jeruzalemkerk

Win vrijkaarten voor Tulpen uit Istanbul in de Jeruzalemkerk
Pianist Edzo Bos en klarinettist Emirhan Tuga spelen zondag in de Jeruzalemkerk. Foto: Kaan Sensoy
WEST Tulpen uit Istanbul is de titel van het klassiek concert dat Stichting Philomela zondag 2 december vanaf 15.15 uur organiseert in de Jeruzalemkerk, Jan Maijenstraat 14.

WEST Tulpen uit Istanbul is de titel van het klassiek concert dat Stichting Philomela zondag 2 december vanaf 15.15 uur organiseert in de Jeruzalemkerk, Jan Maijenstraat 14.

De van oorsprong Turkse tulp kwam in de 16e eeuw voor het eerst in Nederland terecht. De Turkse Nederlander deed zijn intrede vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw. Beide zijn niet meer weg te denken uit het Amsterdamse straatbeeld, al komt de tulp meer en vaker overal over de vloer.

Reden voor Sinan Vural en Merel Huizinga om tulpen, Turken en Nederlanders te verenigen in hun productie Tulpen uit Istanbul. Huizinga begon Stichting Philomela in 2008 om met klassieke muziek te verbinden: verschillende mensen, verschillende thema’s en verschillende producten.

Turkse Mars

’Wij willen de bezoeker een enerverende en culturele reis door de Turkse en Westerse muziektraditie aanbieden’, zegt Huizinga. ’Onbekende Turkse muziek wordt afgewisseld met klassiekers als de Turkse Mars van Mozart. Ook klinkt een lied uit Turkish Folk Poems van Theo Loevendie en een gebed van György Kurtág.’

Klarinettist Emirhan Tuga en pianist Edzo Bos brengen muziek van Adnan Saygun. ’Saygun is één van de bekendste Turkse componisten van de vorige eeuw en van de jongere generatie.’

Het voorprogramma wordt verzorgd door Zeki’s Garageband die Turkse volksliederen brengen.

Tulpen uit Istanbul is onderdeel van Klassiek in West, een reeks van 8 concerten.

Vrijkaarten

De toegang kost 15 euro via www.klassiekemuziek.nl en 17 euro aan de deur van de kerk.

Lezers van De Echo kunnen voor dit concert vrijkaarten winnen. Mail voor donderdag 29 november 16.00 uur het goede antwoord op de vraag: ’Wie schreef de beroemde Turkse Mars?’ aan [email protected]

Zet in de berichtregel ’Tulpen uit Istanbul 2018’. Alleen inzendingen met naam, adres en telefoonnummer doen mee voor de prijzen. De winnaars krijgen bericht.

Klassiek in West wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, het VSB-fonds en de Gemeente Amsterdam.