Vogeldorp viert 100-jarig bestaan

Vogeldorp viert 100-jarig bestaan
AMSTERDAM-NOORD – Vogeldorp, het oudste tuindorp in Noord, bestaat 100 jaar en dat wordt gevierd op zaterdag 8 september met een gezellig en intiem buurtfeest.

AMSTERDAM-NOORD – Vogeldorp, het oudste tuindorp in Noord, bestaat 100 jaar en dat wordt gevierd op zaterdag 8 september met een gezellig en intiem buurtfeest.

Vogeldorp is een eeuw geleden gebouwd op aandringen van wethouder Wibaut en zijn partijgenoot, vriend en zwager Arie Keppler met als doel Amsterdamse arbeidersgezinnen een fatsoenlijk onderkomen te bieden, in plaats van een krotwoning.

Allerarmsten

Het was voor het eerst dat de overheid zich ging bemoeien met volkshuisvesting voor de allerarmsten. De kleine, lage en met veel groen omzoomde huisjes aan de rand van het Vliegenbos zijn ontworpen door architect Berend Boeyinga van de Amsterdamse School. Het waren de allereerste stenen eengezinsarbeiderswoningen in Amsterdam. Daarmee is het dorp een monument van de sociale woningbouw en de emancipatie van de arbeidersklasse, dat inmiddels op gemeentelijk én nationaal niveau de status heeft van beschermd cultureel erfgoed, zodat het behouden blijft voor toekomstige generaties.

Straatorkest

Het eeuwfeest start op 8 september om 12.00 uur met straatorkest Toeters & Bellen dat de Vogeldorpers wakker schudt, uit hun nestjes trekt en in een stoet meeneemt naar Museum Amsterdam Noord.

Simon Vinkenoog

Daar wordt door de ‘burgemeester’ van Vogeldorp een toespraak gehouden, gezamenlijk een boom geplant en door Edith Ringnalda een gedicht van Simon Vinkenoog voorgedragen. Op het Vogelplein is er ’s middags een reünie voor oud-bewoners met foto’s van weleer en muzikale begeleiding van akoestisch kwintet Banda Fiora.

Volksopera Vogelbuurt voert een levendige acte inclusief koor en solo op, die de roerige geschiedenis van Vogeldorp memoreert. Verder kan men zich opgeven voor een vertel-workshop, een architectuurrondleiding en een taartenbakwedstrijd. De kleine vogels kunnen op het Vogelplantsoen fladderen op een springkussen, spelletjes spelen en suikerspinnen. In de avond is er een dj en live muziek van De Stokers. Uiteraard zal de vogeltjesdans niet ontbreken.

100 cent

Drank, lunch en avondhap worden tegen een symbolische 100 cent aangeboden. Het feest is georganiseerd door Vogeldorpers en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam en woningcorporatie De Key.