‘Ik vind het zonde dat er van brood biogas wordt gemaakt’

‘Ik vind het zonde dat er van brood biogas wordt gemaakt’
Guus Diederen vindt het zonde dat er van brood biogas wordt gemaakt. Foto’s: Linda van de Poel Garcia
Een half jaar lang experimenteert Stadsdeel West met de broodkliko, een bak waarin oud brood wordt verzameld. Het brood belandt nu vaak op straat, waardoor de komst van muizen en ratten blijven toenemen.

Een half jaar lang experimenteert Stadsdeel West met de broodkliko, een bak waarin oud brood wordt verzameld. Het brood belandt nu vaak op straat, waardoor de komst van muizen en ratten blijven toenemen.

Vandaar dat Stadsdeel Nieuw-West recentelijk al een voerverbod heeft ingevoerd. Het bedrijf GroenCollect maakt nuttig gebruik van de brood inzameling door er biogas van te maken. De bakken worden geleegd door werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De Echo vroeg de mening van bezoekers en inwoners van het Westerpark over de broodkliko. Hoe kijken zij aan tegen dit nieuwe initiatief?

Recyclen oud brood

Caroliene Aalbers (50) ontvangt zelf regelmatig compost van GroenCollect via de Moestuinvereniging in Zaandijk. Vandaar dat zij een persoonlijke rondleiding heeft gehad van het recyclingbedrijf.

‘Met het brood wekken ze energie op, waar ze gas en uiteindelijk ook compost uit halen. Ik woon in Koog aan de Zaan, dus ik gooi mijn brood in de rivier of ik maak er tosti’s van. Daar hebben wij voor allerlei soorten vuilnis onze eigen kliko’s. In Amsterdam is dat helaas niet haalbaar. Want, waar laat je je kliko? Niemand heeft hier toch een tuin?’

Caroliene Aalbers.

‘Niets in de kliko’

De eigenaar van Bakkerij Westerpark Ben Oskam (55) heeft gelezen over het project van de gemeente om de verspilling van brood tegen te gaan. ‘Zelf gooi ik het er niet in’, beweert Ben. ‘Het oude brood dat overblijft wordt de volgende dag deels geleverd aan de kerk, waar vluchtelingen of zwervers er gratis van kunnen eten. Ook een agrariër voert het oude brood aan zijn vee. Daarom wordt er niets in de kliko gegooid.’

Over het voeren van dieren in de stad beweert hij het volgende: ‘Het is niet goed tegen ongedierte, maar het is tegelijkertijd wel een extra middel voor de vogels om ’s winters te overleven.’

Ben Oskam is eigenaar van Bakkerij Westerpark.

Zonde

Guus Diederen (61) is zo’n 30 jaar actief geweest als grondwaterdeskundige bij het Rode Kruis. Ook werkt hij op kinderboerderij Westerpark, waar veel mensen hun oude groenten en brood brengen voor de dieren. Daar zijn ze erg blij mee.

Bij het Rode Kruis heeft hij wereldwijd veel voedselarme plekken bezocht. Bij terugkomst in Nederland werd hij ‘…misselijk van de hoeveelheid voedsel die mensen weggooien. En dat is niet alleen brood hè, ook groenten, vlees en zuivelproducten.’

‘Ik vind het zonde dat er van brood biogas wordt gemaakt. Biogas kun je namelijk ook van zeewier maken. Het is altijd nog beter dan weggooien, maar je moet bij de bron beginnen. Mensen moeten bewuster inkopen. Koop een broodrooster of kijk naar een televisieprogramma over echte honger in delen van Afrika of Syrië. Dan leren mensen het misschien af. En anders moet je het brood op tijd wegbrengen naar bijvoorbeeld de voedselbank. Zolang het brood niet beschimmeld is, is het ook niet bedorven. Of biologische varkenshouders of biologische kippenhouders willen het wel.’

Linda van de Poel Garcia