Verloskundigen slaan alarm over drukte

Verloskundigen slaan alarm over drukte
- Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Verloskundigen luiden de noodklok over de toegenomen druk op verloskunde-afdelingen van ziekenhuizen. In Amsterdam en Rotterdam zijn de problemen het grootst. Een kwart van de verloskundigen zegt dat de druk tot gevaarlijke situaties leidt, zo blijkt uit een enquête onder 1200 verloskundigen door het KRO-NCRV-programma De Monitor.

AMSTERDAM – Verloskundigen luiden de noodklok over de toegenomen druk op verloskunde-afdelingen van ziekenhuizen. In Amsterdam en Rotterdam zijn de problemen het grootst. Een kwart van de verloskundigen zegt dat de druk tot gevaarlijke situaties leidt, zo blijkt uit een enquête onder 1200 verloskundigen door het KRO-NCRV-programma De Monitor.

Het gebeurt steeds vaker dat barende vrouwen niet terechtkunnen in het ene ziekenhuis en worden doorgestuurd naar een ander ziekenhuis.

Verloskunde-afdelingen kampen in Amsterdam met pieken in het aanbod en een gebrek aan personeel, wat geregeld leidt tot een tijdelijke opnamestop. Het komt voor dat verloskundigen voor de bevallende vrouw vier tot zes ziekenhuizen moeten bellen.

De minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, zegt tegen De Monitor dat verloskundigen gevaarlijke situaties moeten melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.