Vaste collectie Stedelijk heropent in december

Vaste collectie Stedelijk heropent in december
- ANP
AMSTERDAM – De vaste collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam is vanaf 16 december weer te zien.

AMSTERDAM – De vaste collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam is vanaf 16 december weer te zien.

Onder de naam ‘Stedelijk Base’ worden 750 iconische werken tentoongesteld in de nieuwbouw van het museum, ook bekend als de ‘badkuip’, en de enorme kelder daaronder. Dat heeft het museum bekendgemaakt.

De kelder ging bijna een jaar geleden dicht voor een verbouwing. Die zou vijf maanden duren, maar liep onderweg vertraging op doordat de ontwikkeling van een display-systeem langer duurde.

De nieuwe opstelling in ‘Base’ zal zeker vijf jaar te zien zijn. Het toont de ontwikkelingen in de kunsten vanaf eind negentiende eeuw tot nu. In de kelder worden de werken tot 1980 geĆ«xposeerd in een open opstelling met vrijstaande wanden, op de verdieping van de ‘badkuip’ is de kunst van na 1980 uitgestald.

De begane grond van het museum is omgedoopt tot ‘Stedelijk Turns’, waarin delen van collectie zijn gegroepeerd op thema of actualiteit. De eerste verdieping, ‘Stedelijk Now’, biedt plaats aan tijdelijke tentoonstellingen. Volgens museumdirecteur Beatrix Ruf liggen de drie onderdelen in elkaars verlengde en is het gebouw nu helderder ingedeeld.

De afgelopen maanden heeft het museum ook een nieuwe entree gekregen, die 22 september opengaat. Het gebied is veranderd in een open en vrij toegankelijk plein met meer zitruimte en een betere toegang tot winkel en bibliotheek.

Het Stedelijk was recentelijk acht jaar lang dicht als gevolg van een uit de hand gelopen verbouwing. Het ging in september 2012 weer open.