Unesco: geen snelweg door De Stelling van Amsterdam

AMSTERDAM - De Unesco dreigt de bereikbaarheid rond Amsterdam te dwarsbomen. Een plan van de provincie Noord-Holland om de A8 met de A9 te verbinden, lijkt schipbreuk te lijden omdat de weg dwars door het vermaarde werelderfgoed De Stelling van Amsterdam loopt, zo schrijft De Telegraaf.

AMSTERDAM – De Unesco dreigt de bereikbaarheid rond Amsterdam te dwarsbomen. Een plan van de provincie Noord-Holland om de A8 met de A9 te verbinden, lijkt schipbreuk te lijden omdat de weg dwars door het vermaarde werelderfgoed De Stelling van Amsterdam loopt, zo schrijft De Telegraaf.

De uitspraak betekent dat Noord-Holland in een houdgreep zit, want wanneer de provincie het advies terzijde schuift, kan De Stelling de status van Werelderfgoed verliezen.

De Stelling van Amsterdam werd van 1880 tot 1920 aangelegd als een 135 kilometer lange verdedigingslinie en bevat onder meer 45 historische forten. Het staat sinds 1996 op de Unesco Werelderfgoedlijst en juist de provincie Noord-Holland is ervoor verantwoordelijk dat het op geen enkele wijze wordt aangetast.