Tropenmuseum toont dingen die ertoe doen

Tropenmuseum toont dingen die ertoe doen
Een beeld uit de tentoonstelling. - Foto David Vroom

AMSTERDAM - Things That Matter is de titel van een nieuwe langlopende tentoonstelling in het Tropenmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling is samengesteld uit de eigen collectie en gaat over identiteit. Er zijn voorwerpen te zien van grote persoonlijke betekenis die volgens het museum „tegelijkertijd nauw verbonden zijn met maatschappelijke onderwerpen van vandaag, zoals migratie en afkomst.”

AMSTERDAM – Things That Matter is de titel van een nieuwe langlopende tentoonstelling in het Tropenmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling is samengesteld uit de eigen collectie en gaat over identiteit. Er zijn voorwerpen te zien van grote persoonlijke betekenis die volgens het museum „tegelijkertijd nauw verbonden zijn met maatschappelijke onderwerpen van vandaag, zoals migratie en afkomst.”

Kleding is een van de manieren om je roots te tonen. Dat geldt onder meer voor kente en waxprints, stoffen die volgens het Tropenmuseum heel duidelijk zeggen: ik voel mij verbonden met Afrika. Kente is koninklijk textiel uit Ghana, waxprints van Vlisco zijn een Nederlands product dat sinds anderhalve eeuw populair is in West-Afrika. Things That Matter laat zowel traditionele stoffen als hedendaagse creaties van jonge ontwerpers zien.

Een heel paviljoen is gewijd aan de schoonheid van het Arabische schrift. Landen in het Midden-Oosten staan bekend om hun creatieve omgang met taal. De kunst van het dichten, maar ook de kunst van het schrijven. Speciaal voor de tentoonstelling maakte de Frans-Tunesische ’calligraffiti’-artiest eL Seed muurschilderingen in het paviljoen.

Een ander onderwerp is het klimaat. IJs dat smelt in het Arctisch gebied en eilanden die zinken in de Grote Oceaan. Een paviljoen gaat in op de vraag ’hoe bewaar je je cultuur als jouw land verdwijnt?’ Dichter en klimaatactivist Kathy Jetnil-Kijiner van de Marshall Eilanden (Grote Oceaan) sprak een tekst in waarin ze vertelt waarom de tentoongestelde objecten zo belangrijk zijn voor haar cultuur en hoe die cultuur op het punt staat te verdwijnen.

Things That Matter is vanaf vrijdag vijf jaar lang te zien.