Het Tolhuis in Noord schrijft historie

Het Tolhuis in Noord schrijft historie
Bas van den Akker (rechts) met chefkok Diane. Foto: Johan Koopmans
NOORD – Bijna iedere Noord-Amsterdammer is er wel eens geweest: Het Tolhuis aan de Buiksloterweg 7. In het pand is historie geschreven en als het aan de uitbaters ligt, duurt die historie nog wel even voort.

NOORD – Bijna iedere Noord-Amsterdammer is er wel eens geweest: Het Tolhuis aan de Buiksloterweg 7. In het pand is historie geschreven en als het aan de uitbaters ligt, duurt die historie nog wel even voort.

Het Tolhuis is het oudste horeca etablissement van Amsterdam. Het monumentale pand ligt deze ochtend in het zonnetje aan de oevers van het IJ. Centraal gelegen vlakbij de pont naar het Centraal Station.

De imposante deuren ademen pure nostalgie. Uitbater Bas van den Akker zit achter de grote tafel te werken. ’Het is toch een beetje een droom die in vervulling is gegaan’, zegt hij even later met een kop thee in de hand. ’Toen bekend werd dat Het Tolhuis verkocht zou worden. is het eigenlijk allemaal heel snel gegaan.’

Binnen drie weken moest de boel verbouwd worden en de deuren weer geopend zijn. Geen geringe opgave. ’Nee, dat kun je wel zeggen’, lacht Bas terwijl hij terugblikt op de verbouwing. ’We wilden de bar weer in oude staat terugbrengen. Precies zoals het er vroeger allemaal uit heeft gezien. Het was een race tegen de klok maar uiteindelijk is het wel allemaal gelukt.’ Aan de muur in de Tolzaal hangt een imposant schilderij met daarop een tafereel van de tuin van het Tolhuis met zijn bezoekers uit 1891.

Het Tolhuis is ook officieel Huis der Gemeente van Stadsdeel Noord en was al van oudsher dè trouwlocatie van Noord. De privé parkeergelegenheid maakt het tot een unieke locatie midden in het centrum van de stad. De locatie kan gehuurd worden vanaf 20 personen eventueel in combinatie met een ontbijt, lunch of diner. Bas: ’We hebben een eigen keuken waar chefkok Diane de scpter zwaait. In samenspraak kan zij naar wens een verscheidenheid aan menu-mogelijkheden en hapjes-arrangementen aanbieden. Er wordt overigens altijd met biologisch verantwoorde producten gewerkt.’

De serre is geschikt voor lunch, diner en vergaderingen. Vanuit de serre wandel je zo de prachtige tuin in met terras, waar vandaan je over het IJ kan uitkijken, precies zoals het tafereel op het schilderij.

Wie binnenkort niet op een feestje, jubileum of trouwfeest aanwezig is, maar toch eens Het Tolhuis van binnen wil aanschouwen, krijgt de kans op het Tolhuis Groove Night 33+ dansfeest vanaf 20.00 uur. Dit dansfeest dat duurt tot 01.00 uur is speciaal voor Amsterdam-Noord. De eerste editie is op vrijdag 5 april met DJ’s BeatBlender en Hassleman.

Op de dansvloer kunnen bezoekers zich lekker uitleven terwijl de dj’s van Noord de lekkerste disco, dance, soul, house en world music draaien.

De entree is 10 euro in de voorverkoop en €12,50 aan de deur. Om deze eerste keer te vieren, wordt een feestelijk glas prosecco bij binnenkomst geschonken.

Meer informatie/reserveringen 020-63 66 550 | [email protected]