Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver: ‘Eenzaam zijn is niets om je voor te schamen’

Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver: ‘Eenzaam zijn is niets om je voor te schamen’
Emre Ünver.
NIEUW-WEST – Wekelijks vertelt één van de drie stadsdeelbestuurders wat hem deze week is opgevallen. Deze keer: Emre Ünver.

Wekelijks vertelt één van de drie stadsdeelbestuurders wat hem deze week is opgevallen. Deze keer: Emre Ünver.

Als stadsdeelvoorzitter kom ik zo nu en dan bij onze bewoners in Nieuw-West over de vloer. Soms mag ik hen feliciteren, soms moet ik hen een hart onder de riem steken en vragen of ik wat voor ze kan doen. Bijvoorbeeld als ze beroofd zijn en daardoor stevig in de knel zijn komen te zitten. Wat mij dan het meeste raakt, is als ik zie dat mensen vereenzamen. Het slechte nieuws is dat eenzaamheid in Amsterdam teveel mensen isoleert. Het goede nieuws is dat er iets tegen te doen is. Eenzaam zijn is niets om je voor te schamen, het komt overal voor, bij jong én oud.

Daarom heb ik bij de start van mijn termijn als stadsdeelvoorzitter het bestrijden van eenzaamheid door middel van ontmoeting als een van de speerpunten van het sociale beleid benoemd. We hebben onderzoek laten doen naar wat werkt tegen eenzaamheid in Osdorp. Ik maak mij daar samen met onze ambtenaren en onze maatschappelijke clubs graag hard voor.

Het komt bijvoorbeeld voor dat mensen een zware zorgplicht dragen ten opzichte van hun partner, broer, zus of kinderen en daardoor hun eigen sociaal leven opofferen. Weer anderen mensen hebben te weinig geld om te kunnen betalen voor uitstapjes. Schaamt u zich alstublieft niet. Dit is menselijk en lost niks op. Kent u iemand of bent u iemand die eenzaam is? Doe dan mee met de ‘Week tegen de eenzaamheid’. Zie deze week als een laagdrempelige manier om mensen en professionals te ontmoeten die u verder helpen.

In een van mijn favoriete plekken, het huis van de Wijk ’t Blommetje in Osdorp, zijn er de hele week activiteiten; zoals een lunch, cultuurpodium, muzikale middag en workshops. De volgende vragen worden besproken: Kom je niet veel buiten de deur maar zou je dat wel willen? Vind je het moeilijk om contact te leggen? Zou u het fijn vinden om in contact te komen met buren die graag samen wat ondernemen thuis of in het Huis van de Wijk? Wees welkom!

Emre Ünver