Simon Keizer: ‘Kind opvoeden met ABN is doodzonde’

Simon Keizer: ‘Kind opvoeden met ABN is doodzonde’
- ANP
In een hartstochtelijk betoog pleit zanger Simon Keizer voor het behoud van het Volendams dialect. Veel ouders in zijn omgeving zouden hun kinderen opvoeden met het spreken van Algemeen Beschaafd Nederlands: 'doodzonde'.

In een hartstochtelijk betoog pleit zanger Simon Keizer voor het behoud van het Volendams dialect. Veel ouders in zijn omgeving zouden hun kinderen opvoeden met het spreken van Algemeen Beschaafd Nederlands: ‘doodzonde’.

‘Een Volendammer hoort Volendams te praten.’ Zanger Simon Keizer oogst onder Volendammers in elk geval al veel lof met het pleidooi dat hij dit weekend op Facebook zette. Keizer schrijft dat hij het betreurt dat veel Volendamse kinderen tegenwoordig met het Algemeen Beschaafd Nederlands worden opgevoed. De zanger vreest voor het voortbestaan van het Volendamse dialect.

‘Ik keur het af’
In het stuk verwijst Keizer naar zijn zus, die aan deze ‘trend’ meedoet en haar kinderen in ABN opvoedt. ‘En ik keur het af’, schrijft Keizer. ‘Ik vind het zonde. Vroeger werd het raar gevonden. Een Volendammer hoort Volendams te praten, zo vond men. Punt. Vanaf hun vierde gaan de kinderen naar school waar ze ABN wordt geleerd. En zo zijn we allemaal groot geworden.’ Kritiek, die luidt dat kinderen in een later stadium moeite zouden hebben met de Nederlandse taal, wuift hij weg. ‘Die kinderen leren juist al op zo’n jonge leeftijd te schakelen tussen ‘talen’. Sterker nog, het is bewezen dat kinderen die in hun thuissituatie met een afwijkende taal dan de moedertaal zijn opgevoed, in een later stadium beter presteren op taalgebied. Ze hebben een onbewuste talenknobbel ontwikkeld.’

Uit straatbeeld verdwenen

‘Floak’, ‘bedakken’ (weten wat het betekent?) – het zijn nu juist die authentieke Volendamse woorden en uitdrukkingen waar Keizer, en menig Volendammer met hem, van houdt. ‘Het enge is nu, dat dat bijzondere langzaamaan uit het Volendamse straatbeeld dreigt te verdwijnen.’ Keizer schrijft dan ook dat hij hoopt dat het slechts bij een trend blijft. Een trend die overwaait en op zijn tijd weer plaatsmaakt voor het échte, eigengereide Volendamse dialect.