Ruf blij met uitkomst onderzoek Stedelijk Museum

Ruf blij met uitkomst onderzoek Stedelijk Museum
- ANP

AMSTERDAM - De vorig jaar opgestapte directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Beatrix Ruf, is blij met de uitkomst van een onafhankelijk onderzoek naar haar handel en wandel voorafgaand aan haar vertrek.

AMSTERDAM – De vorig jaar opgestapte directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Beatrix Ruf, is blij met de uitkomst van een onafhankelijk onderzoek naar haar handel en wandel voorafgaand aan haar vertrek.

,,Ik ben heel blij dat de onafhankelijke onderzoekers mij volledig hebben vrijgepleit. In tegenstelling tot de verhalen in de media ben ik volgens de onafhankelijke onderzoekers altijd integer geweest, waren alle nevenfuncties akkoord en runde ik geen kunstadviesbedrijf ‘on the side’. Maar boven alles was ik het diepst geroerd door de vaststelling dat ik mij altijd met hart en ziel heb ingezet voor het Stedelijk Museum Amsterdam. Want zo was het”, aldus Ruf in een verklaring.

Lees ook: Toezichthouders Stedelijk weg na kritiek

Ruf werd beticht van belangenverstrengeling, ook zou ze hebben bijgeklust zonder dat in het jaarverslag te laten opnemen. Met die verhalen vegen de onderzoekers de vloer aan. Wel vinden ze dat het Stedelijk voortaan transparanter moet zijn en dat het toezicht beter moet.

Dat kan bijvoorbeeld door de gemeente Amsterdam – als eigenaar van het pand van het Stedelijk en ook van vrijwel de hele kunstcollectie – de leden van de raad van toezicht te laten benoemen.

Wethouder Touria Meliani (kunst en cultuur) wil niet ingaan op het specifieke geval van Ruf. Wel laat ze via haar woordvoerster weten zo snel mogelijk met de overgebleven leden van de raad van toezicht een gesprek te willen over de aanbevelingen in het onderzoek.

Na het verschijnen van het rapport stapten drie van de zeven leden van de raad op, onder wie interim-voorzitter Madeleine de Cock Buning.

In een reactie op het onafhankelijke onderzoek stelt de raad zich schuldbewust op en belooft verbetering op alle fronten. ,,Wij stellen ons lerend op. (..) De onderzoekers spreken ten aanzien van Beatrix Ruf van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De raad van toezicht gaat zich de komende periode beraden op deze conclusie.”