Reünie betrokkenen bij 10 jaar Amphitrite-fontein

Reünie betrokkenen bij 10 jaar Amphitrite-fontein
Het kunstwerk in de nacht. Foto: pr
  OOST Onlangs was het precies 10 jaar geleden dat de beeldengroep annex fontein ‘Amphitrite’ feestelijk werd onthuld op de kop van de KNSM-laan op het gelijknamige eiland. Reden om dit te gedenken met een reünie van de betrokkenen van destijds.

 

OOST Onlangs was het precies 10 jaar geleden dat de beeldengroep annex fontein ‘Amphitrite’ feestelijk werd onthuld op de kop van de KNSM-laan op het gelijknamige eiland. Reden om dit te gedenken met een reünie van de betrokkenen van destijds.

Aanwezig waren onder andere de oud-wethouders Dennis Straat van stadsdeel Zeeburg en Guido Frankfurther van stadsdeel Centrum. De beeldengroep werd in 1956 door het personeel van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij (KNSM) geschonken aan haar directie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de maatschappij. Na het vertrek van de KNSM naar Rotterdam en door de bouwplannen voor het KNSM-eiland, was er geen plaats meer voor de beeldengroep op de oorspronkelijke locatie. Na enige omzwervingen kreeg het kunstwerk uiteindelijk in 1989 een plaats in het Oosterdok en heeft de KNSM het beeld aan de gemeente Amsterdam geschonken. In 2007 werd besloten om de beeldengroep Amphitrite terug te halen naar haar oorspronkelijke locatie: het KNSM-eiland.

Foto: pr

Kunstwerk

Het kunstwerk Amphitrite is gemaakt door de kunstenaar Albert Termote (1887-1978) en stelt de godin van de zee voor. Zij wordt voorafgegaan door haar zoon Triton die blaast op een schelp en enkele dolfijnen.

Terugkeer

De Stichting Herplaatsing Beeldengroep Amphitrite, die zich sterk heeft gemaakt voor de terugkeer van de beeldengroep naar de oorspronkelijke locatie, bestond uit oud-zeevarenden en walmedewerkers van de KNSM. Deze maatschappij verzorgde het vervoer van mensen en goederen over de hele wereld en had zijn basis op wat nu het KNSM-eiland heet. Op het hoogtepunt werkten er circa 5.000 mensen bij de maatschappij.

KNSM

Guido Frankfurther: ’Bijna elke Amsterdamse familie heeft wel iemand die destijds bij de KNSM heeft gewerkt. Daarom wilden we er ook echt iets bijzonders van maken. Zo heeft de fontein een enorme pompenkelder gekregen, waar het water van legionella gezuiverd en verwarmd kan worden. Daardoor kan de fontein in de winter in bedrijf blijven, net als de Hans Snoek fontein op het Leidseplein. Ook werd de beeldengroep prachtig verlicht. Om de wortels van de karakteristieke ‘Zeven Gezusters-bomen’ op de KNSM-laan te ontzien, werd het waterbassin voor een deel zwevend boven het maaiveld gebouwd.’

Oorlogsmonument

De stichting had onder voorzitterschap van oud-KNSM-directeur Kees Stal, nog een tweede doel: ’Nog voordat we ons als stichting met ‘Amphitrite’ bezig gingen houden, wilden we eerst het oorlogsmonument van de KNSM veiligstellen. Dit monument was bevestigd aan de walmuur van het Oosterdok tegenover de beeldengroep. Reeds in 2005 kon het oorlogsmonument ter nagedachtenis van de 247 gevallen zeelieden en walmedewerkers tijdens de 2de Wereldoorlog in de hal van de Kompaszaal, de voormalige aankomst- en vertrekhal voor passagiers van de KNSM in Loods 6, worden onthuld. Jaarlijks wordt hier sindsdien op 4 mei een herdenking gehouden.’ Aan de verplaatsing van de beelden hebben destijds naast oud-medewerkers van de KNSM en diverse fondsen en bedrijven, ook veel bewoners van het KNSM-eiland bijgedragen. Stadsdeel Zeeburg (thans stadsdeel Oost) droeg 1 euro per inwoner bij.

Boek

Het boekje ‘Amphitrite, de omzwervingen van een zeegodin en de geschiedenis van de KNSM’, is nog beperkt verkrijgbaar bij boekhandel Van Pampus op de KNSM-laan.

Redactie De Echo