Pure zuivel direct van koeien uit Amsterdam

Pure zuivel direct van koeien uit Amsterdam
De rijdende melkboeren Marten Verdenius en Myrte Rischen.
ZUID De rijdende melkboeren Marten Verdenius en Myrte Rischen voorzien al één jaar lang iedere week, de bewoners in heel Zuid en Oost van hun lokale biologische zuivelproducten. En wat smaakt er nu lekkerder dan yoghurt of kwark rechtstreeks van de boerderij? Tijd voor een feestje met een kleine proeverij, muziek, milkshakes en ijsjes.

ZUID De rijdende melkboeren Marten Verdenius en Myrte Rischen voorzien al één jaar lang iedere week, de bewoners in heel Zuid en Oost van hun lokale biologische zuivelproducten. En wat smaakt er nu lekkerder dan yoghurt of kwark rechtstreeks van de boerderij? Tijd voor een feestje met een kleine proeverij, muziek, milkshakes en ijsjes.

Elke vrijdag verkopen de melkboeren hun producten vanuit een Renault 4 op vijf pleinen in Zuid en op zaterdagen op vier punten in Oost. Ze verkopen melk, yoghurt, hangop, kwark, boter en kaas met de volle smaak zoals je die alleen krijgt als het direct van de koe komt. Alles door hen zelf gemaakt op biologische boerderij De Groene Griffioen in Weesp. En met veel succes gezien de wekelijks groeiende klantenkring. Verdenius verklaart: ’Want eenmaal geproefd van de melkproducten zonder de vlakke fabriekssmaak, zijn mensen verkocht en vertellen ze het verder.’

Volop smaak

‘We gebruiken melk zoals de koe het bedoeld heeft’, lacht Verdenius. ‘Na het melken loopt de melk in een ketel waar we het pasteuriseren, dus verhitten en dat is alles. Met die melk maken wij onze producten. Er zijn geen andere schakels of onnodige toevoegingen. Dan behoud je volop de smaak.’

Veel van de vaste klanten zijn geboren en getogen Amsterdammers merkt Verdenius. In Oost wat meer yuppen met kinderen. Hij lacht: ‘Wat grappig is, is dat ouders vertellen dat ze het aan de stok krijgen met hun kinderen als ze niet langsgaan. Kinderen proeven de volheid van de smaak heel sterk, dat is echt opvallend.’

Waardering

De melkboer vervolgt: ‘Ons doel is om weer een brug te slaan tussen de consument en de boer. Dat er meer verbinding komt en waardering voor een kortere keten. Er zijn zoveel boerderijen om Amsterdam heen, terwijl veel mensen in de stad de waterige fabrieksmelk drinken.’

Met hun werkwijze is de keten veel korter. Verdenius verklaart: ’Dit is ook beter voor de bio-diversiteit en het landschap. Daar zal boer Griffioen van biologische boerderij De Groene Griffioen waar we onze producten maken, over komen vertellen op het jubileumfeestje. Over de omslag die hij en zijn vrouw met het familiebedrijf hebben gemaakt naar biologisch. Wij vertellen ook over onze werkwijze en we hebben een paar ecologen uitgenodigd. We willen kijken hoe we de verbinding tussen boer en consument in Amsterdam nog verder kunnen uitbreiden.’

Meer voldoening

Een directer contact tussen boer en consument geeft beiden bovendien meer voldoening volgens Verdenius. Het venten vindt hij bijvoorbeeld fantastisch. ‘Het is ontzettend leuk om dat directe contact te hebben, te kunnen vertellen dat er kalfjes geboren zijn en terug te krijgen dat mensen je producten waarderen’.

Feestje

Bewoners kunnen deze pure producten zelf proeven en in contact komen met de boeren, andere buurtbewoners, klanten en uitgenodigde ecologen. Zaterdag 22 juni van 13.00 tot 16.00 is het jubileumfeestje aan de ingang van het Sarphatipark naast het Groene Gemaal.

Voor verkooproute van de melkboeren in Zuid en Oost zie www.moma.amsterdam 

Monique Laan

Redactie De Echo