Politie op bezoek bij zakkenrollers in aanloop naar Koningsdag

Politie op bezoek bij zakkenrollers in aanloop naar Koningsdag

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft in aanloop naar Koningsdag diverse bekende zakkenrollers met een bezoekje vereerd. Met de preventieve huisbezoeken wil men een waarschuwend signaal afgeven.

AMSTERDAM – De Amsterdamse politie heeft in aanloop naar Koningsdag diverse bekende zakkenrollers met een bezoekje vereerd. Met de preventieve huisbezoeken wil men een waarschuwend signaal afgeven.

Vorig jaar werden tijdens Koningsdag 189 mensen slachtoffer van zakkenrollerij. Dat was in 2013 nog meer dan 800 keer het geval. Volgens de politie is die daling te danken aan de inzet van het zogeheten zakkenrollersteam maar ook door het feestende publiek bewuster te maken.

Preventieve acties

Op dinsdag 18 en woensdag 19 april hield de politie samen met ambtenaren van de Dienst Wonen van de gemeente Amsterdam, preventieve acties. Zij bezochten een tiental huisadressen waarvan het vermoeden bestond dat daar mogelijk zakkenrollers zouden verblijven.

De Dienst Wonen controleerde onder meer de woon- en verhuurconstructies, of een woning illegaal is omgebouwd in kamertjes en of dat woningen illegaal aan de markt worden onttrokken. Verder kan de vastgelegde informatie van belang zijn in lopende dan wel toekomstige straf- en bestuursrechtelijke trajecten.

Aanhoudingen

Bij de huisbezoeken trof de politie mannen en vrouwen uit voornamelijk Oost Europese landen aan. In bijna alle gevallen bleken de gecontroleerde personen bekend te zijn in de politiesystemen, onder andere voor zakkenrollerij en diefstal in vereniging. Agenten hielden een man aan omdat hij nog een boete moest betalen. Twee andere personen bleken nog vonnissen open te hebben staan.

Om toeristen en Amsterdammers bewust te maken dat zij een doelwit kunnen zijn voor zakkenrollers, is de campagne ‘Snel gezien, snel gejat’ opgezet. Op allerlei plekken in de stad en op sociale media wordt aandacht gevraagd voor de campagne.