Paradijs Wandelingen in de Botanische Tuin Zuidas

Paradijs Wandelingen in de Botanische Tuin Zuidas
Tijdens de Paradijs Wandeling komen ook oefeningen aan bod om de zintuigen te prikkelen.
ZUID In Amerika en Japan is het een hype: wandelen in de natuur en zo rust en kalmte ervaren. Amsterdammers kunnen nu ook in Zuid het ontspannende effect van de natuur in de stad ervaren tijdens de eerste Paradijs Wandelingen in de Botanische Tuin Zuidas. Er zijn twee data: op zondag 8 september en zondag 6 oktober van 12.00 tot 13.30 uur. 

ZUID In Amerika en Japan is het een hype: wandelen in de natuur en zo rust en kalmte ervaren. Amsterdammers kunnen nu ook in Zuid het ontspannende effect van de natuur in de stad ervaren tijdens de eerste Paradijs Wandelingen in de Botanische Tuin Zuidas. Er zijn twee data: op zondag 8 september en zondag 6 oktober van 12.00 tot 13.30 uur. 

Paradijs Wandelingen is gebaseerd op de uitgangspunten van het Japanse ‘shinrin-yoku‘: een vertragende wandeling in de natuur waarbij je al je zintuigen inzet om de natuur van dichtbij te ervaren.

Paradijs Wandelingen is een initiatief van Khing Njoo en Angela Evenhuis. Zij ontwikkelden Paradijs Wandelingen speciaal voor het verstedelijkt gebied. ’Onze missie is om de harmonie tussen mens en natuur te versterken’, vertelt Evenhuis.

Shinrin-yoku is Japans voor bosbaden: Shinrin is Japans voor ‘bos’ en yoku voor ‘bad’. Njoo kwam er voor het eerst mee in aanraking toen ze in Japan een pelgrimage liep door een oerbos, een zogenoemde Shinto-trail. ‘Het idee hierin is dat alles in de natuur levend is en een geest heeft. Tijdens het wandelen dompel je je onder in de natuur. Dit concept is in Japan alom aanwezig.’

Ook in Europa wint het bosbaden steeds meer terrein. Ze vervolgt: ’Het is wetenschappelijk bewezen dat shinrin-yoku een positief effect heeft op lichaam en geest. Een onderdompeling in de natuur kan het immuunsysteem versterken, bloeddruk- en cortisol verlagend werken en het algehele welzijnsgevoel versterken. Om dat effect te bereiken hoef je niet naar het bos, dat kan ook in de stedelijke natuur. Paradijs Wandelingen maakt de ervaring van een bosbad mogelijk in de groene oases van de stad.’

Zowel Njoo als Evenhuis maken regelmatig wandelingen in de natuur. Maar volgens hen kan shinrin-yoku ook gewoon in de stad toegepast worden. Overal waar groen is, is het mogelijk. Evenhuis: ’Je hoeft niet per se naar een bos te gaan. Een half uurtje lopen in een park tijdens je lunchpauze kan ook.’

Voor deze eerste Paradijs Wandeling kozen ze voor de Botanische Tuin Zuidas. ’Het is er weelderig, compact en heel rustig’, zegt Evenhuis. ’Een mooi contrast met de hectiek van de Zuidas’, vult Njoo aan.

Er wordt niet alleen gelopen: tijdens een Paradijs Wandeling krijgen de deelnemers oefeningen aangereikt om de zintuigelijke waarneming te versterken. ’We doen aandacht- en ademhalingsoefeningen om zo de zintuigen te prikkelen. Door de veelheid aan natuurlijke vormen, kleuren en geuren binnen te laten komen, komt het zenuwstelsel tot rust en lichaam en geest in balans’, aldus Njoo.

Het effect dat je krijgt van het bosbaden is vergelijkbaar met een staat dichtbij meditatie. ’Je focus verandert, het tempo gaat omlaag. Door te vertragen kun je meer waarnemen. In onze snelle wereld waarin we leven, kan dat een verademing zijn, meent Njoo.

Volgens Evenhuis heeft shinrin-yoku ook een verfrissend effect: ’Je gaat met hernieuwde energie het dagelijks leven in.’

De twee vriendinnen hopen dat de Paradijs Wandeling een startmoment is voor deelnemers om zelf ook te gaan boslopen. We hopen mensen te inspireren om zelf het groen op te zoeken en met aandacht waar te nemen en je zintuigen te gebruiken.’

Njoo lacht: Het is niet ingewikkeld. Je hebt alleen een lichaam nodig dat kan lopen en ademen.’

Wie de gunstige werking van de natuur op lichaam en geest wil ontdekken kan zich aanmelden voor de Paradijs Wandeling in de Botanische Tuin Zuidas via: [email protected]gmail.com. Per wandeling is plaats voor maximaal 8 personen. Bij slecht weer wordt een nieuwe datum ingepland.

Botanische Tuin Zuidas, Van der Boechorststraat 8

Kosten zijn 15 euro per wandeling (inclusief thee en donatie aan de tuin

Redactie De Echo