Orgel Jeruzalemkerk bijzonder

Orgel Jeruzalemkerk bijzonder
Matthias Havinga speelt op het orgel van de Jeruzalemkerk, terwijl Merel Huizinga van stichting Philomela zijn concert aanprijst. - Foto: Leen Visser

WEST - Het kost soms wat moeite, maar vrijwel alle muziekinstrumenten zijn te verplaatsen. Alleen een kerkorgel blijft altijd waar het is: in de kerk. ’En dat is jammer, want daardoor blijft het prachtige instrument, dat in z’n eentje bijna een heel orkest vormt, voor veel mensen verborgen’, zegt Marijke Verduijn.

WEST – Het kost soms wat moeite, maar vrijwel alle muziekinstrumenten zijn te verplaatsen. Alleen een kerkorgel blijft altijd waar het is: in de kerk. ’En dat is jammer, want daardoor blijft het prachtige instrument, dat in z’n eentje bijna een heel orkest vormt, voor veel mensen verborgen’, zegt Marijke Verduijn.

Ook het orgel van de Jeruzalemkerk is weinig te horen als concertinstrument. ’Het orgelconcert van Matthias Havinga op zondag 19 februari om 15.00 uur is een welkome uitzondering.’

Havinga is niet alleen te horen: via een beamer kan het publiek hem hoog boven in de kerk ook zien spelen.

Stijlicoon

’En in de pauze is er een rondleiding door de kerk, een stijlicoon van de Amsterdamse School, met onder andere bijzondere glas-in-loodramen’, zegt Verduijn. Het orgel van de Jeruzalemkerk is het enige Furtwängler & Hammerorgel in Nederland met drie klavieren.

’Wat dit unieke instrument kan, bleek op het legendarische concert van 28 februari 1953, kort na de watersnoodramp. De vaste organist van de Jeruzalemkerk, Piet van Egmond, gaf samen met sopraan Jo Vincent een benefietconcert voor het Nationaal Rampenfonds’, vertelt Verduijn.

’Hij eindigde met een improvisatie van het lied Ruwe stormen mogen woeden, die zo beeldend was dat het publiek het wassende water bijna de kerk in voelde stromen.’

Spektakelstukken

Organist Havinga gaf concerten in Europa, Rusland en de VS en won prijzen op verschillende internationale orgelconcoursen.

Tijdens het concert in de Jeruzalemkerk laat Havinga vooral ‘spektakelstukken’ horen. Daaronder een vrolijk concerto van Vivaldi, voor orgel bewerkt door J.S. Bach.

Havinga was eerder organist van de Augustanakerk en vond dat in west te weinig klassieke muziek te horen was. Samen met Merel Huizinga van stichting Philomela ontwikkelde hij de serie Klassiek in West – een serie van 8 concerten in de Jeruzalemkerk.

Deze orgelbespeling is het zevende concert in deze serie. Het laatste concert is Tangofeest op 26 maart. Dan spelen en zingen trio Escapade en zanger Omar Mollo Argentijnse tango’s. Ook zijn er dansdemonstraties.

Het programma van 19 februari is te vinden op www.philomela.nl Kaarten kosten 13 euro bij www.klassiekemuziek.nl of 15 euro aan de kassa van de kerk.