Onthulling historisch graf De rode freule

Onthulling historisch graf De rode freule
Tijdens de onthulling. Foto: Edwin Butter
OOST Vorige week donderdag is op begraafplaats De Nieuwe Ooster de nieuwe gedenksteen onthuld op het graf van Cornélie Huijgens (1848-1902), ‘de rode freule’. Opnieuw is een historisch graf gered.

OOST Vorige week donderdag is op begraafplaats De Nieuwe Ooster de nieuwe gedenksteen onthuld op het graf van Cornélie Huijgens (1848-1902), ‘de rode freule’. Opnieuw is een historisch graf gered.

Cornélie Huijgens was romanschrijfster, feministe en sociaal-democrate. Haar bijnaam ‘de rode freule’ dankte ze aan het feit dat haar moeder van adellijke afkomst was en omdat ze in 1896 als een van de eerste vrouwen lid werd van de pas opgerichte Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), voorloper van de PvdA. In 1900 werd ze als eerste vrouw gekozen in het partijbestuur.

Huijgens wees het traditionele huwelijk af en geloofde meer in de vrije liefde. Ze verbaasde dan ook vriend en vijand door op 54-jarige leeftijd toch in het huwelijksbootje te stappen. Drie weken later verdronk ze zichzelf in de vijver van het Vondelpark, tegenover haar huis in de Van Eeghenstraat. Opmerkelijk is dat Huijgens een zelfmoord heeft beschreven in haar roman Hoogenoord (1892) waarin haar hoofdpersoon zichzelf na een ongelukkig huwelijk verdrinkt in de vijver bij haar huis.

Bij de uitvaart van Cornélie Huijgens op De Nieuwe Ooster was ook de top van de SDAP aanwezig en er verscheen een liefdevol ‘in memoriam’ in Het Volk.

Stenen Archief

Na het verlopen van de grafrechten is de oorspronkelijke gedenksteen in 1957 weggehaald maar het graf is nooit geruimd. Kees Meilink, opzichter van De Nieuwe Ooster en lid van de werkgroep Stenen Archief: ‘We wisten dat ze er lag, de geschiedenis van Cornélie Huijgens was ons bekend. Onze werkgroep zorgt ervoor dat historische graven niet worden geruimd. Maar wij hadden niet de middelen om een nieuw monument te plaatsen. Daarom zijn we heel blij dat de Stichting Gerard Keller dit graf heeft omarmd.’

Tineke Seebach is voorzitter van de Stichting Gerard Keller. Ze legt uit: ‘De stichting is in 2016 opgericht met als doel de graven van Nederlandse letterkundigen te behouden. Wij willen niet dat deze graven worden geruimd, het zijn herkenningstekens van ons cultureel erfgoed.’ De stichting kwam het vergeten graf van Huijgens bij toeval op het spoor. Seebach: ‘Een van onze bestuursleden zag een documentaire over Jeroen Brouwers waarin ook het graf van Cornélie Huijgens wordt genoemd. Brouwers is auteur van het boek De laatste deur, een groot onderzoek naar schrijvers die zelfmoord begingen.’

Aanvankelijk wilde de stichting haar laten herbegraven op een natuurbegraafplaats in Brabant. ‘Maar daar heb ik een stokje voor gestoken’, zegt Kees Meilink. ‘Wij houden haar liever hier met een mooi monumentje erop.’ De stichting is er gelukkig mee. Seebach: ‘We zijn blij dat het zo is gegaan, de samenwerking met De Nieuwe Ooster verliep heel prettig. Zij hadden nog een oude natuursteen die nu hergebruikt wordt. Door een subsidie van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde kunnen we een nieuwe gedenkplaat laten maken door steenhouwerij Boot. Op de steen staat ook haar tante Jeanne die al in 1894 op deze plek werd begraven. Cornélie Huijgens kan hier nu voor altijd blijven liggen.’

Trudy Admiraal

Redactie De Echo