‘Oefening marechaussee Amsterdam was fout’

‘Oefening marechaussee Amsterdam was fout’
Het was fout dat de Koninklijke Marechaussee woensdag schietend oefende in de binnenstad van Amsterdam. ,,Dit kan helemaal niet. Dit is een fout'', zei burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag tegen de lokale zender AT5. De oefening leidde tot paniek en onrust.

Het was fout dat de Koninklijke Marechaussee woensdag schietend oefende in de binnenstad van Amsterdam. ,,Dit kan helemaal niet. Dit is een fout”, zei burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag tegen de lokale zender AT5. De oefening leidde tot paniek en onrust.

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) oefende bij het Museumplein. Daarbij werd uit geblindeerde auto’s geschoten met dummykogels. De oefening maakt deel uit van de basisopleiding van de BSB. De politie en de gemeente waren er niet van op de hoogte.

Volgens Van der Laan had het erger kunnen uitpakken. ,,Denkt u zich eens in, als op dat moment toevallig een politieauto voorbij was gekomen. De agenten waren misschien gaan schieten, omdat ze een aanval zagen van de een op de ander. Dan waren er misschien echt gewonden gevallen of nog erger.”

Bron: ANP