Natuurspeeltuin in Noord brengt buurt samen

Natuurspeeltuin in Noord brengt buurt samen
De opening werd verricht door onder andere Erna Berends. Foto: Johan Koopmans
NOORD – Alsof het zo moest zijn brak precies op het moment van de opening de zon door. De Natuurspeeltuin bij de Noordkaap aan de Hilversumstraat werd afgelopen week voor het eerst door de kinderen in gebruik genomen.

NOORD – Alsof het zo moest zijn brak precies op het moment van de opening de zon door. De Natuurspeeltuin bij de Noordkaap aan de Hilversumstraat werd afgelopen week voor het eerst door de kinderen in gebruik genomen.

Deze nieuwe speelplek brengt de natuur dichter bij kinderen. Zo is er de mogelijkheid om hutten te bouwen, groenten te verbouwen in de moestuin of verhalen te vertellen rond de kampvuurkuil. Algemeen directeur van het Leger des Heils Amsterdam, Ed Bosma vertelt: ’De nieuwe natuurspeeltuin is een mooie en veilige speelplek voor alle kinderen uit de buurt, zowel voor de kinderen die bij ons in de crisisopvang verblijven als daarbuiten. Het mooie is dat ze in de natuurspeeltuin elkaar kunnen ontmoeten. Het brengt de buurt bij elkaar.’

De speeltuin is onderdeel van de huiskamer ‘Bij Bosshardt’ van het Leger des Heils. In deze huiskamer kunnen buurtbewoners terecht voor een kopje koffie, gezellige activiteiten of een luisterend oor. ’Eigenlijk is de speeltuin een soort verlengstuk van onze huiskamer’, aldus coördinator Adiël Vader.

Pareltje

Een ontwikkeling die Erna Berends, stadsdeelvoorzitter van Noord, toejuicht. ’Er is de afgelopen tijd veel in deze wijk geïnvesteerd. Er zijn nieuwe scholen en winkels gekomen maar ook natuurlijk veel woningbouw. De opening van deze natuurspeeltuin past daar helemaal in. Het is mooi om te zien dat kinderen elkaar kunnen ontmoeten in de openbare ruimte. Ze spelen met elkaar en kunnen samen avonturen beleven. Maar ook voor volwassenen is dit een mooie plek om elkaar te ontmoeten. De natuurspeeltuin is met recht een pareltje in de buurt en dat verdient deze buurt ook.’

Omdat het voor kinderen belangrijk is om in een veilige omgeving op te groeien, heeft Kinderpostzegels samen met IVN Natuureducatie en Federatie Opvang, het project ‘Huisje Boompje Beestje’ ontwikkeld. Met dit project wordt een groot aantal daklozen- en vrouwenopvang locaties kindvriendelijk gemaakt, door natuur in het leven van de kinderen te brengen. “Hierbij valt te denken aan het inrichten van (buiten-)ruimtes met een natuurspeeltuin, planten of kruiden, of het geschikt maken van een locatie voor dieren”, aldus Erik Claus van Kinderpostzegels.

Positief effect

Uit onderzoek blijkt namelijk dat spelen, natuur en dieren een positief effect hebben op het zelfvertrouwen van deze kinderen. Het vermindert stress en maakt dat ze beter kunnen omgaan met hun problemen. Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

In een later stadium zal de natuurspeeltuin aansluiting vinden bij het project Waalenburg groen, waarbij het stadsdeel de groenstrook langs de Waalenburgsingel wil gaan inrichten met ideeën van de bewoners.

 

Maureen Weijzig