Natascha Hagenbeek geeft tips over tuinieren in de stad

Natascha Hagenbeek geeft tips over tuinieren in de stad
Natascha Hagenbeek - Foto: Leen Visser

WEST -Elke maand geeft Natascha Hagenbeek, kunstenaar, oprichter en stadsboerin van ’I can change the world with my two hands’ inzicht en tips. Over (moes)tuineren en alles wat daar mee samen hangt.

WEST -Elke maand geeft Natascha Hagenbeek, kunstenaar, oprichter en stadsboerin van ’I can change the world with my two hands’ inzicht en tips. Over (moes)tuineren en alles wat daar mee samen hangt.

Als je ’moestuiniert’ ben je afhankelijk van hoe maart roert en de wil van april. Maart en april zijn de maanden waarin ik in de moestuin veel voorwerk doe en het meeste (voor)zaai. Mijn ervaring is dat ik daar de rest van het tuinseizoen veel profijt van heb. Maar dit jaar werd ik, net al de twee voorgaande jaren, verrast door het weer en verloopt het begin van het seizoen opnieuw grillig.

In februari sta ik al in de startblokken, met een tuinplan paraat en zaden op soort gerangschikt, zodat ik bij goed weer gelijk aan de slag kan. Ha, mooi weer! Ik maak tijd vrij om naar de moestuin te gaan en de eerste paar tuinbedden klaar te maken voor de zaai. Ik hark het winterbladerdek weg om de grond te laten opwarmen door de prille zon. De grond open ik oppervlakkig (zeker niet diep!) met een cultivator.

De compost waarvan een deel nog in brokken boven op de grond ligt verkruimel en meng ik door de bovenste tien centimeter van mijn grond. Ik wil nette tuinbedden waar zaden met gemak in ontkiemen. Half maart begin ik op de vensterbank en in de kas met het voorzaaien van gewassen die alle warmte van het tuinseizoen nodig hebben om mooie vruchten te geven zoals: tomaat, courgette en komkommer. Voor de rest geef ik de voorkeur aan direct ter plekke zaaien.

Op de zaadverpakking wordt dit ook wel zaaien in de volle grond genoemd. Net als ik denk, ah daar is de lente, en ik mijn tuinbedden één voor één aan het klaar maken ben, komt er onverwachts een periode van vrieskou die mijn net geopende tuinbedden binnendringt. Alles raakt keihard bevroren, ik kan (er) niets (aan) doen.

Terwijl ik deze column aan het schrijven ben is het opeens zomer en lijkt de lente te zijn overgeslagen. Mijn thermometer geeft 25 graden aan, terwijl krap een maand geleden de thermometer iets onder nul aangaf. De voorgezaaide zaden die eerder door de kou nauwelijks opschoten, schieten omhoog. De mini courgetteplantjes (zaailingen) zijn in twee dagen 5 keer zo groot geworden (als je elk zaadje ruimte in een eigen potje geeft, worden ze sneller groter).

Wanneer je te laat begint met werken in de moestuin, heb je zodra de natuur explodeert, opeens heel veel werk. Het risico bestaat dat je voor bepaalde vroege gewassen, zoals de tuinboon, te laat bent met zaaien, omdat je tuinbedden nog niet klaar zijn gemaakt. Als je voor het eerst begint met een moestuin is het de kunst de lol erin te houden. Mensen vragen mij weleens hoeveel werk een moestuin is. Dit ligt natuurlijk aan de grootte en de soort grond van je moestuin.

Een moestuintje van 20 vierkante meter kan volstaan met ongeveer een uurtje per week, watergeef tijd niet meegerekend. Ben je een beginner of moet je nu nog beginnen en is je moestuin groter dan 20 vierkante meter. Maak dan een kleiner stuk klaar voor de moestuin en zaai de rest in met groenbemester Phacelia. Deze plant met een leuk paars bloemetje doet goed voorwerk: het geeft structuur en voeding aan je grond, is goed voor de bijen en staat ook nog eens leuk op de vaas. Ja, er bestaan dus ook planten die voor je werken.

Natscha tuiniert zelf aan de Jasper Leijnsenstraat 21. Op www.icanchangethe

worldwithmytwohands.nl staat meer informatie.