Momenteel geen plannen voor betaald fietsparkeren op drukke plekken

Momenteel geen plannen voor betaald fietsparkeren op drukke plekken
Fietsen geparkeerd voor het Centraal Station . Foto: ANP
STAD Tijdens de vergadering van de Raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit, Duurzaamheid vorige week donderdag, werd Gonny van Oudenallen, wijkraadslid van Wijkcentrum D’Oude stadt, naar haar eigen zeggen, onaangenaam verrast door een uitspraak over betaald fietsparkeren.

Tijdens de vergadering van de Raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit, Duurzaamheid vorige week donderdag, werd Gonny van Oudenallen, wijkraadslid van Wijkcentrum D’Oude stadt, naar haar eigen zeggen, onaangenaam verrast door een uitspraak over betaald fietsparkeren.

Jan-Bert Vroege, gemeenteraadslid namens D66, zei, in antwoord op een vraag van Kevin Kreuger van Forum van Democratie over het harmoniseren van de parkeertarieven voor de auto, dat betalen voor het parkeren van de fiets op drukke plekken in de toekomst niet uitgesloten kan worden.

’Als dit soort uitspraken hardop worden gedaan door een iemand van een coalitiepartij, maak ik mij druk’, zegt Van Oudenallen. ’Dan wordt er blijkbaar over gedacht, over betalen voor het parkeren van je fiets op drukke plekken.’

Het bewuste moment tijdens de vergadering is te zien in deze opname vanaf 2.36.00. Eerst wordt er gesproken over de harmonisatie van de parkeertarieven en vervolgens stelt Kreuger een aantal vragen over het betalen voor het parkeren van de fiets.

Geen plannen

In een reactie laat de woordvoerder van Sharon Dijksma, wethouder Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit, weten dat ‘er momenteel geen plannen zijn om verandering aan te brengen in de huidige situatie.’

De huidige situatie is dat in bijna alle gemeentelijke fietsenstallingen is toezicht aanwezig en kan een fiets 24 uur gratis gestald worden (met uitzondering van Tolhuisplein).

Om een fiets langer of vaker te stallen, raadt de gemeente aan om een abonnement aan.

Dit zijn de gemeentelijke fietsenstallingen: Beursplein, De Hallen, Paradiso, Ferdinand Bolstraat, Reguliersdwarsstraat 50 (open vanaf 1 juli), Pathé de Munt, Zuidplein, Tolhuisplein, Vijzelstraat 20 (vanaf 1 juli onbemenst/ geen toezicht meer), Station Noord en Station RAI.

Hier staan de tarieven voor 2019 en de openingstijden per fietsenstalling.