Mannenopvang Leefkringhuis in Noord gloednieuwe voorziening

Mannenopvang Leefkringhuis in Noord gloednieuwe voorziening
De opening werd verricht door Esther Lagendijk. Foto: Johan Koopmans
NOORD Het Leefkringhuis in de Koekoeksstraat in de Vogelbuurt heeft vorige week zijn nieuwste voorziening geopend: de mannenopvang.

Het Leefkringhuis in de Koekoeksstraat in de Vogelbuurt heeft vorige week zijn nieuwste voorziening geopend: de mannenopvang.

Maximaal drie dakloze mannen kunnen tijdelijk worden gehuisvest op het Koekoeksplein. Het gaat om de opvang van in principe zelfredzame mannen die door omstandigheden (meestal echtscheiding) geen dak boven hun hebben, maar verder goed in de samenleving functioneren.

De zelfredzaamheid zit ‘m in het hebben van een baan, in staat zijn om zelfstandig te wonen en de gelegenheid te hebben om te zoeken naar definitieve huisvesting in of buiten Amsterdam-Noord.

Samenwerking

De mannenopvang is vorig jaar tot stand gekomen dankzij initiatieven uit de Vogelbuurt, die door buurtbewoonster Louise de Wit tot stand zijn gebracht. Daarna kwam het project van de grond dankzij de effectieve samenwerking tussen het Leefkringhuis (dat sinds jaar en dag vrouwen en kinderen opvangt in de Vogelbuurt) en woningcorporatie Eigen Haard, die de verhuurder is van woningen aan het Leefkringhuis. Bestuurder Mieke van den Berg van Eigen Haard benadrukte hoe belangrijk het is dat buurtbewoners zelf iets doen aan signalen uit de buurt en het gewoon proberen.

Voordeur

De voordeur werd feestelijk geopend door DB-portefeuillehouder Zorg Esther Lagendijk. Zij vond het prijzenswaard dat het Leefkringhuis echt iets doet aan het groeiende maatschappelijk probleem van mannen die op zich prima functioneren, maar op straat moeten verblijven.

Tom Tossijn