Lobke Hartog: ’Dit vrijwilligerswerk geeft mij energie’

Lobke Hartog: ’Dit vrijwilligerswerk geeft mij energie’
Tijdens een bezoek aan een evenement in het Westerpark maakt Lobke Hartog een selfie met Ria van de Stamtafel en Johnny de Mol. Eigen foto
WEST Elke maand zet Lobke Hartog zich met veel enthousiasme in voor de bezoekers van Stamtafel West. In dit buurtrestaurant werkt ze vrijwillig als coach en richt ze zich op mensen met een verstandelijke beperking. De Stamtafel wordt door Prisma georganiseerd in de Huizen van de Wijk in hetzelfde stadsdeel.

WEST Elke maand zet Lobke Hartog zich met veel enthousiasme in voor de bezoekers van Stamtafel West. In dit buurtrestaurant werkt ze vrijwillig als coach en richt ze zich op mensen met een verstandelijke beperking. De Stamtafel wordt door Prisma georganiseerd in de Huizen van de Wijk in hetzelfde stadsdeel.

Tot vier jaar geleden werkte Hartog nog als maatschappelijk werker. Na 10 jaar gooide ze het roer helemaal om en ging ze aan de slag in de horeca. ’Ik vond het werk zwaar. De mensen die bij mij aanklopten hadden vaak veel problemen.’

Het werken met mensen vindt ze heel fijn. ’Ik vind het leuk om mensen te begeleiden. Dat is ook waarom ik mij sinds december als coach vrijwillig inzet bij de Stamtafel. Alleen had ik nooit gedacht dat het me zoveel energie zou geven.’

Vrijwilliger zijn bij Prisma vindt Hartog dankbaar werk. ’De bezoekers van de Stamtafel voelen zich veilig en gelijkwaardig aan elkaar. Mijn taak is bijdragen aan de gezelligheid, ondersteunen bij eventuele hulpvragen en onderling verbinden, in gesprekken bijvoorbeeld. De verbinding leg ik soms ook op een andere manier.’

Dames van West

Hartog is ook vrijwilliger bij Dames van West. Dit is een initiatief gericht op het organiseren van activiteiten voor vrouwen uit West met een verstandelijke beperking.

’Zo was er een nieuwe bezoeker van de Stamtafel die graag met mij praatte. Ik heb haar toen gevraagd mee te gaan tijdens een activiteit van de Dames van West. Dat is zo goed bevallen dat ze naast de maandelijkse Stamtafel nu ook daaraan meedoet. Voor die persoon is zo’n verbinding een ware toevoeging in haar leven. Dat is toch mooi.’

Hartog is erg te spreken over hoe Prisma omgaat met haar en haar collega-vrijwilligers. ’De stichting is afhankelijk van de inzet van de vrijwilligers. Maar het valt me ook op hoeveel Prisma voor ons doet. Je krijgt een basistraining tot coach. En er is intervisie waardoor je kan bespreken wat je belangrijk vindt in het vrijwilligerswerk of waar je tegenaan loopt. Ik vind het belangrijk dat veel aandacht is voor de doelgroep. Het is dan ook mooi om te zien dat ze veel activiteiten organiseren die de doelgroep met elkaar kan doen.’

Prisma houdt elk seizoen verschillende activiteiten, zoals bowlen, uitjes, wandelen en naar concerten gaan. ’Ik hoop dat Prisma dit nog lang blijft doen.’

Net als Lobke Hartog ook een bijdrage leveren aan de Prisma’s Stamtafel, kijk dan op de vacaturepagina op www.stichtingprisma.nl