Leerorkest doet mee aan NL DOET

Leerorkest doet mee aan NL DOET
Het Leerorkest doet dit jaar mee met de landelijke vrijwilligersactie NL DOET.
OOST Het Leerorkest doet dit jaar mee met de landelijke vrijwilligersactie NL DOET. Op deze dagen, vrijdag 15 en zaterdag 16 maart, pakken vrijwilligers een groot aantal instrumenten aan.

OOST Het Leerorkest doet dit jaar mee met de landelijke vrijwilligersactie NL DOET. Op deze dagen, vrijdag 15 en zaterdag 16 maart, pakken vrijwilligers een groot aantal instrumenten aan.

‘De kennismaking met ons mooie instrumentendepot en de professionele atelierruimtes voor hout-, koper-, strijk- en slagwerkinstrumenten, is misschien wel een reden om als vrijwilliger aan te blijven’, spreekt directeur Marco de Souza de hoop uit.

Voor iedereen

Het Leerorkest is ooit opgezet door De Souza in Zuidoost om kinderen in Amsterdam de mogelijkheid te geven een instrument te bespelen, omdat ‘muziek voor iedereen is’. Inmiddels is dit project uitgegroeid tot zelfs ver buiten Amsterdam.

Het Instrumentendepot Leerorkest geeft instrumenten in bruikleen aan muziekonderwijsinitiatieven, zoals Leerorkesten, in heel Nederland. Al meer dan 70 organisaties en basisscholen uit 11 provinciën maken hier gebruik van. Het Leerorkest is ooit kleinschalig begonnen in Zuidoost en is flink gegroeid en heeft zelfs de beschikking over een mooi instrumentendepot in Oost.

Onschatbare waarde

‘Op het Instrumentendepot Leerorkest is de bijdrage van vrijwilligers van onschatbare waarde’, vertelt De Souza. ‘Elke week mogen wij al rekenen op de inzet van meer dan 30 mensen. En er is veel werk voor allemaal. Er gaan duizenden muziekinstrumenten door onze handen en we blijven nieuwe, veelal gedoneerde, instrumenten speelklaar maken voor kinderen. We hopen dan ook meer mensen te vinden die zich als vrijwilliger voor het landelijke Instrumentendepot willen inzetten.’

Op vrijdag 15 maart worden de muziekinstrumenten gesorteerd, gemonteerd en gepoetst onder leiding van de instrumentreparateurs. Een dag later wordt de werkplaats zelf opgeknapt door onder andere het witten van de muren, rolgordijnen ophangen en timmerwerkklusjes.

Kloppend hart

‘Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven, ook van het Leerorkest en van het Instrumentendepot Leerorkest. Samen knappen we een groot aantal muziekinstrumenten op, zodat kinderen in heel Nederland er straks weer op kunnen spelen.’

Het Leerorkest heeft nog een flink aantal vacatures voor vrijwilligers. Naast de werkzaamheden in het instrumentendepot helpen ze ook met allerlei andere taken, zoals vervoer, catering en administratie.

Voor meer informatie Stichting Instrumentendepot Leerorkest, Hofgeest 139, 020 696 8371 of [email protected]. Het Instrumentendepot is te vinden in de Batjanstraat 1 in Oost. Tel. 020 3032821.