Kunstenaar bedekt letters ’I amsterdam’

AMSTERDAM Kunstenaar Dadara heeft de iconische letters ‘I amsterdam’ bij het Rijksmuseum in Amsterdam aan het oog onttrokken door er grote schermen voor te plaatsen.

Kunstenaar Dadara heeft de iconische letters ‘I amsterdam’ bij het Rijksmuseum in Amsterdam aan het oog onttrokken door er grote schermen voor te plaatsen.

Daarop staat te lezen ‘I am dream’ en ‘Temporarily closed for rebranding – Coming soon’.

,,Nu de meeste ‘culturele vrijplaatsen’ zijn verdwenen, moeten kunstenaars vrij zijn om openbare ruimte om te vormen tot vrije ruimte. Ik weet niet hoe lang het duurt voor dit wordt verwijderd, dus kom er een selfie mee maken zolang het kan”, schrijft Dadara op Instagram. Hij noemt zijn actie een ‘openbare guerrilla-interventie’.

GroenLinks in de hoofdstad stelde onlangs voor de I amsterdam-letters weg te halen. Ze zouden staan voor te veel individualisme en zinnebeeld zijn van ,,een marketingverhaal”.

Dat leverde veel kritiek op. Inmiddels is besloten dat de letters alleen worden weggehaald bij het Rijksmuseum, elders mogen ze wel blijven staan.

Dadara, pseudoniem van Daniël Rozenberg, maakt vaak een statement met zijn kunstuitingen. Zo zette hij in 1999 een 9 meter hoog betonnen Onvrijheidsbeeld (Statue of No Liberty) neer bij het Rijksmuseum.

 

Internetredactie