Krakers houden buurtmaaltijden in de Augustinuskerk in Noord

Krakers houden buurtmaaltijden in de Augustinuskerk in Noord
Eind februari konden buurtbewoners een kijkje nemen in de kerk en kennis nemen van de plannen van de krakers om het gebouw weer een plaats in de buurt te geven. Foto: Bruno Tideman
NOORD – De krakers van de Augustinuskerk blijven voorlopig in de keldergewelven van de kerk wonen. De eigenaar heeft aangifte gedaan van de kraak van 16 februari, maar een ontruiming staat nog niet gepland. De krakers gaan rustig door met het organiseren van bijvoorbeeld yogalessen en buurtmaaltijden.

NOORD – De krakers van de Augustinuskerk blijven voorlopig in de keldergewelven van de kerk wonen. De eigenaar heeft aangifte gedaan van de kraak van 16 februari, maar een ontruiming staat nog niet gepland. De krakers gaan rustig door met het organiseren van bijvoorbeeld yogalessen en buurtmaaltijden.

’De eerste reden dat we de kerk gekraakt hebben, is omdat we geen huis kunnen vinden vanwege de woningnood’, vertelt Justin namens de zes krakers. Huisgenoot Kasper: ’En daarbij kunnen we hier samen met andere buurtbewoners bijzondere dingen realiseren. We geven de kerk graag terug aan de buurt.’

Vier jaar leeg

De St. Augustinuskerk (1889) aan de Nieuwendammerdijk heeft meer dan vier jaar leeg gestaan. Sinds september 2014 houden de katholieken hun kerkdiensten in De Nieuwe Augustinus aan de Kamperfoelieweg. In maart 2014 verkocht de parochie de oude Augustinus voor één euro aan KT Beheer. Dat bedrijf had plannen om van het gebouw een zogenaamd ‘Memorarium’ te maken: een plek waar urnen van overleden kunnen worden bijgezet.

In de aanloop naar de overdracht werd volgens KT Beheer langzaam duidelijk dat het Memorarium financieel niet haalbaar was. Direct na de overdracht (oktober 2014) overviel het bedrijf de pastoor met de mededeling dat het kerkgebouw voor 100.000 euro verkocht was aan een investeerder: Nieuwendammerdijk B.V. En die onderneming verkocht de kerk eind 2015 op haar beurt voor één euro aan Smidse Building B.V.

De parochie was natuurlijk niet blij met alle ontwikkelingen en deed later nog een poging om de 100.000 euro op te eisen bij KT Beheer. De rechter stelde de Noordse katholieken in de zomer van 2018 echter in het ongelijk. De parochie trof wel een schikking met de nieuwe eigenaar en kreeg bovendien de beelden en het orgel van de Augustinuskerk op papier vast terug, iets wat al in 2014 afgesproken was als het Memorarium niet door zou gaan.

Herbestemming

Sinds januari 2018 is de Augustinuskerk opnieuw in handen van Nieuwendammerdijk B.V., net als Smidse Building een dochteronderneming van Nedstede Holding. Eigenaar van de holding en dus al vierenhalf jaar bezitter van de Augustinuskerk is de Amsterdamse vastgoedondernemer Michael van de Kuit (50). In 2018 was hij volgens Quote goed voor een vermogen van 140 miljoen euro. Van de Kuit heeft aangifte gedaan van de kraak, maar een ontruiming is nog niet aangekondigd. Nedstede laat alleen weten dat het bedrijf “samen met het bisdom plannen aan het maken is voor de herbestemming van de kerk tot wonen”. Volgens de schikking van 2018 krijgt de parochie bij verkoop alsnog een financiële compensatie.

Activiteiten

De komende tijd trakteren de krakers de buurt dus nog op allerlei activiteiten – te volgen via de Facebookpagina De Augustinus Gemeenschap. Twee buurtbewoners geven yogalessen en de krakers hebben al vier keer een buurtmaaltijd georganiseerd voor bewoners en migranten. Justin: ’Tot nu toe hebben we alleen maar positieve reacties gekregen, daar zijn we blij mee. In de ideeënpot zitten veel suggesties, variërend van mindfulness en exposities tot filmavonden en kinderactiviteiten.’ Kasper: ’We willen mensen verbinden en de kans geven zichzelf te uiten. Daar beleven wij zelf ook plezier aan.’

Jeroen Kleijne