Kamer wil optreden tegen El Tawheed-moskee

Kamer wil optreden tegen El Tawheed-moskee
Amsterdam  – De Tweede Kamer wil actie tegen de Amsterdamse El Tawheed-moskee, die onderdak zou hebben geboden aan jihadisten. Onder meer CDA en PVV roepen op tot onmiddellijke sluiting van het gebedshuis.

  – De Tweede Kamer wil actie tegen de Amsterdamse El Tawheed-moskee, die onderdak zou hebben geboden aan jihadisten. Onder meer CDA en PVV roepen op tot onmiddellijke sluiting van het gebedshuis.

De Telegraaf legde de hand op foto’s en op informatie van politiebronnen waaruit de krant opmaakt dat IS-strijders en terroristen in spe en ronselaars voor de jihad welkom waren in de moskee. Ze kregen er mogelijk instructies of beraamden er hun plannen. De El Tawheed staat al jaren bekend als een moskee waar radicale moslims zich thuis voelen.

Lees ook: ‘Amsterdamse moskee bood onderdak aan IS-gangers’

Het nieuws is voor CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg reden om te eisen dat de moskee dichtgaat. ,,Religie mag geen dekmantel zijn van terrorisme en ernstige radicalisering.”

Arno Rutte van coalitiegenoot VVD wil ook ,,actie van minister én burgemeester” tegen de ,,broedplaats voor jihadisten waar onze politie niet naar binnen mag”. Hij wil minister Ferd Grapperhaus van Justitie meteen na het zomerreces hierover spreken. Rutte heeft de steun van een Kamermeerderheid, onder wie een ,,geschokte” Sjoerd Sjoerdsma (D66). Die wil ,,de onderste steen boven water”.

De politie in Amsterdam zegt in een reactie dat de El Tawheed-moskee ,,de volle aandacht” heeft van de Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en het Openbaar Ministerie). ,,Als er informatie is over strafbare feiten die zijn of worden gepleegd, dan wordt er tegen opgetreden”, aldus de driehoek. De politie wijst er verder op dat de foto die de Telegraaf publiceerde sinds 2015 bij de Amsterdamse driehoek bekend is en waarschijnlijk van veel eerder dateert. ,,Op de foto zijn geen aanwijzingen voor strafbare feiten te zien, ook de gepubliceerde informatie is niet nieuw”, aldus de politie.

Internetredactie