Kadoelen voelt zich gepiepeld door komst stadsnomaden

Kadoelen voelt zich gepiepeld door komst stadsnomaden
Er waren vele vragen bij de bewoners. Foto: Johan Koopmans
NOORD – De stoelen in het Stadsdeelhuis op het Buikslotermeerplein waren niet aan te slepen. Dan maar staan of op de grond zitten. Koste wat kost wilden de bewoners van Kadoelen bij de informatieavond aanwezig zijn. Het bericht dat de stadsnomaden in de buurt worden geplaatst was namelijk als een bom ingeslagen.

NOORD – De stoelen in het Stadsdeelhuis op het Buikslotermeerplein waren niet aan te slepen. Dan maar staan of op de grond zitten. Koste wat kost wilden de bewoners van Kadoelen bij de informatieavond aanwezig zijn. Het bericht dat de stadsnomaden in de buurt worden geplaatst was namelijk als een bom ingeslagen.

Nu de rook een beetje opgetrokken is, wordt de ernst van de situatie duidelijk. Een groep van bijna 40 stadsnomaden wordt tegen hun zin in verplaatst, bewoners staan op hun achterste benen en ook stadsdeel Noord is op zijn zachtst gezegd ongelukkig met deze hele situatie. De beslissing van burgemeester Femke Halsema zorgt vooral voor verliezers, zo lijkt het.

’Ze zijn echt niet goed geworden daar in de Stopera’, klonk het bij de koffietafel tijdens de informatieavond. Duidelijk was dat met name Halsema het moest ontgelden. ’Ze weet echt niet wat ze doet. Je gaat zo’n stelletje ongeregeld toch niet in een woonwijk plaatsen’, reageerde een andere bewoner doelend op de stadsnomaden die er bij de bewoners van Kadoelen op dat moment duidelijk niet goed op stonden.

Aan stadsdeelvoorzitter Erna Berends die avond de ondankbare taak om het besluit van de burgemeester te verdedigen. En dat het besluit al was genomen was voor veel bewoners al genoeg om in woede te ontsteken. ’Waarom is er geen inspraak en wordt Noord weer met deze groep opgezadeld?’ Berends probeerde zo goed en zo kwaad als het kon uit te leggen dat de stadsdelen er onderling niet uit waren gekomen en zij de beslissing bij de burgemeester hebben neergelegd. ’Uiteindelijk kwamen er zo’n 25 mogelijke locaties naar voren en is het deze geworden’, legde Berends de situatie uit.

Het verhaal van Berends leverde vooral hoongelach op. Ze vervolgde haar verhaal door met name praktische uitleg te geven over de inrichting van het gebied en waar de komende weken aan gewerkt zal worden om de groep te verwelkomen. Het werd door de zaal niet gewaardeerd. Het feit dat de groep van zo’n 37 stadsnomaden, van wie een deel psychische problemen heeft of verslaafd is, zo dicht bij een woonwijk wordt neergezet, schiet in het verkeerde keelgat. ’Er zit een speeltuin in de buurt, er wonen sowieso veel kinderen. Daar ga je deze mensen toch niet huisvesten?’ Bewoner Paul Alblas is inmiddels een petitie gestart en haalde in één dag meer dan 1.100 handtekeningen op. Robert Schmidt van ATC Kadoelen was minstens zo teleurgesteld in de burgemeester. ’De gemeente heeft net groen licht gegeven voor de aanleg van een aantal nieuwe tennisbanen waardoor we weer kunnen groeien als club. Met de komst van de stadsnomaden kun je dat wel vergeten. Straks hebben we een schitterend park maar nul leden’, klonk het cynisch.

Inmiddels hebben bewoners en stadsnomaden alweer informatie tijdens een volgende avond met elkaar uitgewisseld. De aanvankelijke vijandigheid heeft bij sommige bewoners ook plaats gemaakt voor respect naar de stadsnomaden toe. ’Zij hebben hier niet voor gekozen maar hebben wel het fatsoen genomen om tijdens de informatieavond te verschijnen. Dat vond ik wel netjes’, zegt een bezoeker. ’Ook stadsnomade Daan vindt het een verkeerde keuze van Halsema. ’De plek waar we nu wonen, langs de rand van de A10, is prima. Waarom laat ze ons niet daar gewoon blijven?’

De bewoners en stadsnomaden krijgen steun van de stadsdeelcommissie Noord. Nadat een aantal bewoners tijdens de commissievergadering opnieuw had ingesproken, kwam de stadsdeelcommissie tot de conclusie dat zij ongevraagd advies uit gaat brengen aan de gemeenteraad. Hierin staat onder meer dat ze Halsema verzoeken opnieuw naar deze beslissing te gaan kijken. ’We nemen sowieso juridische bijstand’, zegt een van de bewoners, ’want dat we dit niet zo maar laten gebeuren staat wel vast.’

Maureen Weijzig