Jubilerende Amsterdamse Jeugdtheaterschool trakteert op gratis proeflessen

Jubilerende Amsterdamse Jeugdtheaterschool trakteert op gratis proeflessen
Jongeren kunnen bij de Amsterdamse Jeugdtheaterschool leren toneelspelen. Foto's: AJTS
STAD ’Wij willen door lessen te geven in de wijken, ook jongeren bereiken die van huis niet snel met theater in aanraking zullen komen’, zegt Suzanne Klomp, directeur bij de Amsterdamse Jeugdtheaterschool (AJTS).

STAD ’Wij willen door lessen te geven in de wijken, ook jongeren bereiken die van huis niet snel met theater in aanraking zullen komen’, zegt Suzanne Klomp, directeur bij de Amsterdamse Jeugdtheaterschool (AJTS).

De AJTS heeft een feestje te vieren. Het instituut, ooit opgezet door Vivian Lampe, bestaat dit seizoen immers 30 jaar. ’We zijn daarmee de oudste jeugdtheaterschool in de stad’, zegt Klomp met enige trots.

AJTS verzorgt ook theaterlessen in Oost, de Pijp, West en Nieuw-West.

De eerste locatie van AJTS is gevestigd in het centrum bij het Montessori Lyceum Amsterdam. ‘Maar de afgelopen 7 jaar is ons programma uitgebreid met theaterlessen op 6 locaties in Oost, de Pijp, West en Nieuw-West. Daarnaast geven we ook theaterlessen onder schooltijd’, zegt Klomp.

’We willen er zijn voor alle jongeren tussen 8 en 18 jaar. En ook op elk niveau. Want jongeren die de smaak te pakken hebben gekregen, kunnen vanuit ons programma zelfs op termijn de stap maken naar de professionele theaterwereld.’

Taalontwikkeling

Volgens Klomp zijn de lessen van AJTS goed voor het zelfvertrouwen. ’Jongeren spelen een rol ten overstaan van elkaar en publiek. Dat vergt toch lef. De waardering die je dan krijgt, zorgt voor zelfvertrouwen en het is goed voor je sociale vaardigheden, het vormt je als persoon en het is goed voor de taalontwikkeling.’

Dat leerlingen het toneel op stappen, komt volgens Klomp door de aanpak tijdens de lessen. ’We werken in kleine klassen, zodat we alle leerlingen individueel aandacht kunnen geven. En bij alles staat het plezier voorop. In ons leerplan kunnen leerlingen doorgroeien en komen ze ieder jaar een stap verder, totdat zij uiteindelijk in een grote voorstelling kunnen spelen. In dat plan verwerken wij niet alleen de input van onze leerkrachten, maar ook van onze leerlingen.’

Bij een jubileum hoort uiteraard een feestje. Volgens Klomp gebeurt dat onder andere onder schooltijd met voorstellingen, tijdens de Kinderboekenweek en volgend jaar in mei tijdens de jaarlijkse voorstelling.

Op zaterdag 7 september is een proeflesdag op de Pieter de Hoochstraat 59. ’Voor jongeren uit gezinnen met minder financiële armslag, hebben wij verschillende mogelijkheden waardoor ze toch bij ons de lessen kunnen volgen.’

Via www.ajts.nl is het mogelijk om aan te melden voor de proeflesdag.

Proefles winnen

In samenwerking met de Amsterdamse Jeugdtheaterschool mag De Echo 30 proeflessen à 12,50 euro weggeven.

Om kans te maken op een gratis proefles moet de volgende vraag juist beantwoord worden:

’Op hoeveel locaties verzorgt de AJTS (naschoolse) lessen?’

Het antwoord kan tot 5 september 12.00 uur worden gemaild naar: [email protected], zet in de berichtregel ’Proeflesactie De Echo’.

Alleen inzendingen met naam, adres en telefoonnummer doen mee voor de prijzen. De winnaars krijgen bericht.