Inge van Daalen (57) is vrijwillige voorlichter bij het Rode Kruis

Inge van Daalen (57) is vrijwillige voorlichter bij het Rode Kruis
Rode Kruis medewerkerster Inge van Daalen. (Foto: Jan de Wit)
ZUID Voorlichtingen geven, onder andere over EHBO en de veiligheid in en om het huis. Dat is wat psychologe Inge van Daalen (57) al ruim vijf jaar met veel plezier doet voor het Rode Kruis.

ZUID Voorlichtingen geven, onder andere over EHBO en de veiligheid in en om het huis. Dat is wat psychologe Inge van Daalen (57) al ruim vijf jaar met veel plezier doet voor het Rode Kruis.

’Ik ben trots op het feit dat we onze voorlichtingen kunnen aanbieden aan zoveel verschillende groepen.’Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling: voorlichter worden. ’Ik kwam als EHBO’er binnen bij het Rode Kruis’, vertelt Inge. ’Tijdens de intake was er iemand die vertelde over de andere projecten binnen de organisatie. Diegene deed zelf iets met voorlichtingen en kwam naderhand naar mij toe: “Ik vind jou daar ook wel een type voor!” Ik had daar nooit eerder over nagedacht, maar het klopte wel: ik sta graag voor groepen en ik vind EHBO heel belangrijk.’

Nuttig werk leveren

’Voorlichting geven aan groepen volwassenen in onder andere buurthuizen, dat is toch wel mijn favoriet’, vervolgt ze. Inge doelt hier op de voorlichting EHBO In En Om Het Huis, waar het onder meer gaat over preventie en over de basisvaardigheden van EHBO. ’Deze doelgroep is simpelweg iets kwetsbaarder en komt uit zichzelf minder gauw in aanraking met deze vaardigheden. Hierdoor heb ik nóg sterker het gevoel dat ik nuttig werk kan doen.’

Verschillende groepen

’Begin dit jaar heb ik – samen met een Turkse collega – voor een groep gestaan die de Nederlandse taal niet machtig was. Mijn collega vertaalde toen, en het is fijn om dan achteraf te zien en te horen dat mensen het echt leuk en leerzaam hebben gevonden en de leerstof hebben begrepen.

Ik ben trots op het feit dat we onze voorlichtingen kunnen aanbieden aan zoveel verschillende groepen. We hebben geen star aanbod, maar kijken waar de behoefte ligt, wat voor type mensen het zijn en hoe we het programma zo passend mogelijk kunnen maken.’

’Deze vrijwillige functie is heel wisselend qua drukte’, aldus Inge. ’In principe is het de bedoeling dat je twee dagdelen per maand beschikbaar bent. Echter, er komen nu steeds meer vragen binnen vanuit scholen en buurthuizen, dus als ik zie dat er een tekort is, meld ik me gewoon een keer (of twee, drie) extra aan. We hebben eigenlijk heel hard versterking nodig – een heel goed teken!’

Inge wil ten slotte benadrukken dat de voorlichtingen niet ‘belerend’ bedoeld zijn. ’Eén van de doelstellingen van het Rode Kruis, is om de hulpbereidheid onder mensen te vergroten. Echter, ik zie heel vaak dat mensen wel wíllen helpen, maar bang zijn dat ze niet weten wat ze moeten doen of zelfs om het verkeerde te doen. Wij snappen dat. Wij snappen dat hulpverlenen spannend of zelfs eng kan zijn, en ik vertel mensen ook altijd dat ook wij het – met zoveel kennis in huis en na zoveel jaren ervaring – nog steeds heel indrukwekkend vinden.’

Het Rode Kruis is dringend op zoek naar nieuwe voorlichters. Meer lezen over het project en je aanmelden als vrijwilliger? Neem een kijkje op de website: www.rodekruis.nl/amsterdam-amstelland of neem contact op via 020-622-6211

Redactie De Echo