Imane Valk start Jong Plein’40-’45

Imane Valk start Jong Plein’40-’45
’Wij kinderen hebben ook allerlei ideeën die goed zijn voor het plein waar volwassenen niet zo gauw bij stil staan.’ Foto: Annette Bleeker
NIEUW-WEST Imane Valk kijkt er dagelijks op uit, het saaie Plein Plein’40-’45. Veel grote mensen vinden dat het plein moet veranderen. Ook Imane (spreek uit als Iemèn) vindt dat er wat moet gebeuren aan het plein.

NIEUW-WEST Imane Valk kijkt er dagelijks op uit, het saaie Plein Plein’40-’45. Veel grote mensen vinden dat het plein moet veranderen. Ook Imane (spreek uit als Iemèn) vindt dat er wat moet gebeuren aan het plein.

Maar waarom hebben kinderen geen inspraak, vraagt Imane zich af. Zij zijn tenslotte de toekomst. Daarom besloot ze daar iets aan te doen. Ze maakte een filmpje waarin ze kinderen uit de buurt oproept om ook hun mening te laten horen over de inrichting van het plein.

Ze noemde haar initiatief Jong Plein’40-’45. Het filmpje vertoonde ze tijdens de buurtbijeenkomst over Plein’40-’45 van vorige week maandag. De mensen in de zaal en van de gemeente zoals Eric Bobeldijk en Ronald Mauer reageerden enthousiast.

Imane is tien jaar oud en zit in groep zeven van de basisschool. ’Grote mensen hebben allerlei verbeterpunten bedacht voor het plein maar wij moeten er straks mee leven. Het zou leuk zijn als wij kinderen meer betrokken zouden worden bij de plannen. Er zit bijvoorbeeld heel veel afval in de bakken waarin de bomen staan. Ik wil graag een prikbrigade organiseren samen met de basisscholen in de buurt.’

Een ander idee van Imane is om in de plantenbakken wat andere bloemen en planten te zetten. ’Nu zitten er in de meeste bakken vaak onkruid en hele lage plantjes.’ Ook zou ze tijdens de marktdagen een mens-erger-je-niet bord of een dambord willen hebben op het plein zodat kinderen daarmee kunnen spelen.

Of een fonteintje,’ voegt ze eraan toe. Imane woonde eerst in de Baarsjes en verhuisde twee jaar geleden naar Geuzenveld Slotermeer. Ze is tevreden over haar buurt. ’Je hebt hier van alles, de maakplaats in de bieb, het strandje bij de Sloterplas, het Gerbrandypark en niet te vergeten de jaarlijkse buurtcamping.’

 

’In Turkije heb je een speciale kinderdag, dat zouden we hier ook kunnen doen, met een kindermarkt of andere dingen die kinderen leuk vinden.’ Imane hoopt dat er veel kinderen met ideeën komen en dat haar filmpje vaak gedeeld wordt. En dat de politiek luistert naar de kinderen. Zaterdag 25 november vertelt ze tijdens de Blendmarkt op het sprekerskistje, dat opgesteld staat tegen over de Jumbo, over haar plannen voor een coalitie Jong Plein’40-’45.

Ze wil ook scholen in de omgeving aanschrijven om kinderen op te roepen mee te doen met Jong Plein ’40-’45. ’Ik houd er wel van om dingen te organiseren. Ik zat ook in de leerlingenraad van mijn vorige basisschool. En ik wil later de politiek in om dingen in de maatschappij te veranderen.’

Stiekem droomt ze ervan om premier te worden van Nederland …