Hof stelt beroepszaak Paarlberg uit

Hof stelt beroepszaak Paarlberg uit

AMSTERDAM - Het hoger beroep in het gevecht om het veronderstelde criminele vermogen van Jan-Dirk Paarlberg laat langer op zich wachten.

AMSTERDAM – Het hoger beroep in het gevecht om het veronderstelde criminele vermogen van Jan-Dirk Paarlberg laat langer op zich wachten.

Het gerechtshof in Amsterdam had de eis om de vastgoedman (60) voor bijna 26 miljoen euro te plukken vrijdag inhoudelijk willen behandelen. Maar omdat zijn raadslieden zich half oktober plotseling terugtrokken en zijn nieuwe advocaat Pepijn Slewe uitstel vroeg, werd de zaak aangehouden.

,,Een onwenselijke gang van zaken”, zei de voorzitter van het hof vrijdag over het noodgedwongen uitstel. De aanklager noemde de aanhouding ,,een vorm van obstructie die alleen maar is bedoeld om de zaak op de lange baan te schuiven”, maar volgens Slewe treft zijn cliĆ«nt geen blaam: ,,Hij werd zelf plotseling geconfronteerd met raadslieden die zich terugtrokken.”

Paarlberg, zelf aanwezig, spande de beroepszaak inmiddels ruim vier jaar geleden aan. In maart 2013 veroordeelde de rechtbank hem tot het betalen van 25,7 miljoen euro crimineel geld. Dat was nadat hij vier jaar cel aan zijn broek had gekregen voor het witwassen van onder meer de bijna 18 miljoen euro die Willem Holleeder van Paarlbergs voormalige zakenpartner Willem Endstra afperste.

Zijn veroordeling voor het witwassen van de Endstramiljoenen vocht Paarlberg tot bij de Hoge Raad tevergeefs aan. Ook in de zaak rond zijn crimineel verdiende vermogen heeft de vastgoedman altijd schuld ontkend. Bij de miljoenen van Endstra, vermoord in 2004, zou het zijn gegaan om ontvlechting van zakelijke betrekkingen. Holleeder zei hij maar een paar keer te hebben ontmoet.

Het uitstel in de zaak-Paarlberg heeft gevolgen voor het hoger beroep in de ontnemingszaak tegen de Amsterdamse ‘topcrimineel’. Vorige week eiste justitie opnieuw bijna achttien miljoen euro van Holleeder. Het hof zou eind deze maand uitspraak doen, maar betitelde het proces van Paarlberg als ,,een parallel lopende zaak”, die gelijktijdig zijn beslag moet krijgen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Paarlberg is 30 januari.