Genomineerde Selahattin Vural: ‘Samen problemen oplossen’

Genomineerde Selahattin Vural: ‘Samen problemen oplossen’
Selahattin Vural. Foto: Wouter van der Wolk
Tot en met zaterdag 19 januari kan er via: www.amsterdammervanhetjaar.nl gestemd worden, bijvoorbeeld op Selahattin Vural.

Tot en met zaterdag 19 januari kan er via: www.amsterdammervanhetjaar.nl gestemd worden, bijvoorbeeld op Selahattin Vural.

Op de vitrine van Abi Patat is een brief geplakt. Daarin staat dat Selahattin Vural, eigenaar van de snackbar aan de Jan Tooropstraat, is genomineerd voor de titel Amsterdammer van het Jaar.

‘Veel klanten hebben al beloofd op mij te stemmen’, zegt Abi (de koosnaam waaronder Vural vooral bekend is, red.) met een twinkeling in zijn ogen.

Tijdens het bakken van de patat verbindt Abi verschillende groepen mensen. Zijn zaak geldt als een belangrijke ontmoetingsplaats in een wijk. Samen met zijn vrouw Fatma runt hij Abi Patat al 21 jaar. In die tijd heeft het echtpaar heel wat meegemaakt. Een absoluut dieptepunt was de brand in 2014 die de complete zaak in de as legde. Daarna bleek hoezeer de buurtbewoners gesteld waren op de onderneming en de eigenaren.

Talloze steunbetuigingen vanuit alle geledingen ontvingen Abi en zijn vrouw. Het greep het stel zo aan dat er nu ieder jaar in november Puntje Patatdag gehouden wordt. Een soort dankjewel in de vorm van een actiedag waar onder andere patat slechts een euro kost.

Abi Patat is in de loop van de jaren een soort buurthuis geworden voor de bewoners. ‘Ondernemen is meer dan het verkopen van producten’, zegt Abi. ‘Je kan klanten aan je binden door echt een band met ze op te bouwen. Door een praatje te houden, een luisterend oor te bieden en waar nodig hulp te bieden.’

En Abi maakt geen onderscheid. ‘Iedereen komt hier. Ik houd van iedereen. In onze zaak ontmoeten verschillende culturen elkaar en zo komt er over en weer begrip. En dat werkt niet alleen goed voor de zaak, maar ook voor de buurt. Samen kunnen wij problemen oplossen.’

De rol van verbinder leverde Abi eerder dit jaar als Amsterdamspeld van de gemeente op. Nu is hij al supertrots op de nominatie voor Amsterdammer van het Jaar.