Genomineerde Peter Reiss: ‘Aids-patiënten kun je nu helpen’

Genomineerde Peter Reiss: ‘Aids-patiënten kun je nu helpen’
Peter Reiss. Foto: Wouter van der Wolk
Tot en met zaterdag 19 januari kan er via: www.amsterdammervanhetjaar.nl gestemd worden, bijvoorbeeld op Peter Reiss, hiv-arts in het AMC.

Tot en met zaterdag 19 januari kan er via: www.amsterdammervanhetjaar.nl gestemd worden, bijvoorbeeld op Peter Reiss, hiv-arts in het AMC.

Ruim 20 jaar geleden waren hiv-geïnfecteerden nog ten dode opgeschreven. In 1996 was er een grote doorbraak die de wereld deed veranderen. Door internationale samenwerking kwam er medicatie die voor heel veel patiënten een redding betekende.

Peter Reiss, hiv-arts in het AMC, en zijn team hebben daaraan behoorlijk bijgedragen en doet dat nog steeds. In juli vorig jaar was Peter nog lokale voorzitter van de Internationale Aidsconferentie in Amsterdam waar 15.000 bezoekers op af kwamen, waaronder Bill Clinton en prins Harry.

Amsterdam heeft zich gecommitteerd om mee te doen ervoor te zorgen dat Aids in 2030 niet meer bestaat. ‘We hebben veel bereikt. Mensen die nog in 96 zouden sterven, kun je nu helpen. Van de 37 miljoen hiv-geïnfecteerden in de wereld zijn er nu 22 miljoen behandeld. Dat betekent dat we nog 15 miljoen hebben te gaan. Dat kan alleen goed gaan als deze mensen toegang hebben tot de juiste wegen en de middelen, maar dat is nog niet zo’, vertelt Peter.

De hiv-problematiek wordt op drie vlakken aangepakt, via de wetenschap, belangenbehartiging en mensenrechten. Internationale samenwerking, die zich onder andere uit door het organiseren van conferenties, is daarin heel belangrijk.

‘Er is vooral nog veel werk te doen in de ontwikkelingslanden door scholing, educatie, seksuele voorlichting, gezondheidsvoorlichting en acceptatie van seksuele geaardheid. Maar ook in landen zoals Rusland waar homoseksualiteit nog steeds een taboe is.’

Peter is hiv-onderzoeker van het eerste uur. Samen met een collega zag hij de eerste Amsterdamse hiv-patiënten in het Olvg. ‘De manier waarop mensen aan Aids doodgaan is verschrikkelijk.’ Nu hij wat ouder is, vindt hij het belangrijk om een nieuwe generatie het enthousiasme van zijn vak mee te geven. ‘We mogen niet verslappen, want dan gaat het niet meer goed.’