Genomineerde Paul Willemse, een echte barmhartige samaritaan

Genomineerde Paul Willemse, een echte barmhartige samaritaan
Paul Willemse. Foto: Wouter van der Wolk
Tot en met zaterdag 19 januari kan er via: www.amsterdammervanhetjaar.nl gestemd worden, bijvoorbeeld op Paul Willemse, die zich al meer dan 20 jaar inzet voor de dak- of thuislozen.

Tot en met zaterdag 19 januari kan er via: www.amsterdammervanhetjaar.nl gestemd worden, bijvoorbeeld op Paul Willemse, die zich al meer dan 20 jaar inzet voor de dak- of thuislozen.

Er is eigenlijk geen dak- of thuisloze die Paul Willemse niet kent. Al meer dan 20 jaar zet hij zich voor deze groep in. En nu is hij genomineerd.

’Toch was ik echt wel verrast, maar ik vind het wel erg leuk’, zegt hij in eerste reactie in de bibliotheek van Reigersbos in ’zijn’ stadsdeel Zuidoost. ’Maar weet je, de echte genomineerden lopen wat mij betreft nu op straat naar een slaapplaats te zoeken. En de vele vrijwilligers die me elke dag helpen, verdienen deze nominatie zeker ook. Mocht ik winnen, dan draag ik de prijs ook zeker aan hen op.’

 

Paul Willemse begon bij de gemeente als handhaver/toezichthouder. Daar kwam hij voor het eerst in contact met dak- en thuislozen. ‘Ik was toezichthouder en liep toen door de Leidsestraat. Het was hartje winter en ik zag daklozen daar over straat lopen. Ik heb niet geaarzeld en ben naar de Febo gegaan om een kop koffie voor ze te kopen. Zo is het eigenlijk begonnen. Op een gegeven moment ben ik op het Centraal Station overgebleven eten uit gaan delen. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om hen in de kou te laten staan terwijl ik zelf met Kerstmis lekker bij een Chinees restaurant zat te eten.’

De werkgever van Willemse waardeerde deze geste minder en hij werd dan ook op het matje geroepen. ‘Ik had vaak mijn uniform nog aan en dat vond de gemeente minder leuk. Inmiddels was ik al zo begaan met de groep dat ik er uiteindelijk mijn levenswerk van heb gemaakt. Nu ben ik dag in dag uit bezig om de medemens te helpen in de stad.’

Willemse organiseert buiten het jaarlijkse kerstdiner voor dak- en thuislozen in De Waag ook de vrijheidsmaaltijd en zet hij zich in voor verstandelijk gehandicapten en de ouderenbond. ’Als ik miljonair zou zijn zou ik een groot pand kopen waar iedereen die het nodig heeft terecht kan.’