Genomineerde Marieke Samallo: ’Ik wil mensen wakker schudden’

Genomineerde Marieke Samallo: ’Ik wil mensen wakker schudden’
Marieke Samallo. Foto: Wouter van der Wolk
Tot en met zaterdag 19 januari kan er via: www.amsterdammervanhetjaar.nl gestemd worden, bijvoorbeeld op Marieke Samallo onder meer van het Milkshake festival.

Tot en met zaterdag 19 januari kan er via: www.amsterdammervanhetjaar.nl gestemd worden, bijvoorbeeld op Marieke Samallo onder meer van het Milkshake festival.

’Jeetje, ik vind het nog steeds onwerkelijk. Ik genomineerd. Maar wel erg tof.’ Milkshake bedenker en art director Marieke Samallo kan er nog niet over uit. Om er meteen bescheiden aan toe te voegen: ’maar als ik al die andere namen zie, vind ik het helemaal bijzonder dat ik daarbij sta. Het zijn stuk voor stuk toppers die het wat mij betreft allemaal verdienen om ’Amsterdammer van het Jaar’ te worden.’

 

Het grote publiek kent Marieke Samallo vooral van het Milkshake festival. Zo’n acht jaar geleden stond zij aan de wieg van dit festival in het Westerpark. Een dancefestival met een boodschap. Want dat laatste is belangrijk.

’Ik wilde eigenlijk een festival wat een creatief platform is, een evenement waarbij iedereen zichzelf kan zijn. En dat is best goed gelukt als je naar de bezoekers van Milkshake kijkt. Iedereen, ongeacht wie je bent, waar je vandaan komt of wat je gelooft, kan er zichzelf zijn. En daarnaast staat er natuurlijk een goede line-up. Een tikkeltje rebels. Dat is de sfeer van Milkshake.’

Inmiddels is er ook al twee keer een Milkshake festival in Brazilië geweest. Want, vernieuwen, dat wil Marieke Samallo, die ook eigenaar is van creatief bedrijf D.O.L.House, continu. ’Ik ga mij inderdaad snel vervelen en dan wil ik weer wat anders’, lacht ze.

’Zo is een paar jaar geleden ook mini Milkshake ontstaan. Een festival een dag voor het ’grote Milkshake’ samen met honderden vrijwilligers. Er staan duizend verstandelijk gehandicapten helemaal uit hun dak te gaan. Echt geweldig. Op dit moment werk ik vanuit onze stichting For All Who Love Foundation ook aan een rally voor 400 ouderen. Met de stichting hebben we een paar pijlers waaronder gehandicapten, LHBT+’ers, ouderen en ondersteunen we projecten die zich inzetten tegen racisme.’

Dat ze uiteindelijk in Amsterdam terecht ben gekomen, is niet vreemd. Ook nu is ze weer met een nieuw project bezig. ’Wat dat is? Dat zeg ik nog niet.’