Genomineerde Eric Junge: ’We willen mensen een ontmoetingsplaats bieden’

Genomineerde Eric Junge: ’We willen mensen een ontmoetingsplaats bieden’
Eric Junge. Foto: Wouter van der Wolk
Tot en met zaterdag 19 januari kan er via: www.amsterdammervanhetjaar.nl gestemd worden, bijvoorbeeld op Eric Junge van de Groengrijsbus.

Tot en met zaterdag 19 januari kan er via: www.amsterdammervanhetjaar.nl gestemd worden, bijvoorbeeld op Eric Junge van de Groengrijsbus.

Met zijn Groengrijsbus maakt Eric Junge met Groen (jong) én Grijs (oud) dagtochten. Zo zorgt hij voor verbinding. ’We willen mensen een ontmoetingsplaats bieden, samen sta je sterker!’

De eerste bus betaalde Junge uit eigen zak, inmiddels heeft hij vijf bussen rijden waarvan drie in Amsterdam. Van huis uit is hij adviseur op het ministerie van Justitie in Den Haag, maar ook voor het rijden van een touringcar draait hij zijn hand niet om. Hij haalde ooit zijn groot rijbewijs in militaire dienst. Dat komt hem nu goed van pas. ’Het begon 7 jaar geleden op een open dag bij zorgcentrum Torendael bij mij om de hoek. Daar hoorde ik dat er geen geld meer was voor dagtochten. Zo is het idee ontstaan.’ Stadsdeel Zuid gaf het een kans en Junge kreeg een subsidie van 5000 euro. Natuurlijk niet genoeg voor een grote bus. Op Marktplaats vond Junge een touringcar mét invalidenlift en betaalde dat uit eigen middelen. De eerste bus was gelijk een succes. Veel zorgcentra melden zich bij Junge voor dagtochten. We hebben twee doelstellingen’, vertelt Junge.

’Dat is het voorkomen van isolement en het bevorderen van sociale samenhang.’ Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel. ‘Op termijn willen we een elektrische bus aanschaffen. We rijden nu al op GTL-fuel een synthetische en schonere brandstof van Shell.

De dagtochten variëren van natuur tot cultuur. Zo rijdt de bus naar het Concertgebouw dan weer naar bijvoorbeeld Texel. ’Mensen met een Stadspas kunnen voor 5 euro per persoon mee. Dat is inclusief boottocht, lammetjes knuffelen en een AH picknick. ‘Zo brengen wij mensen bij elkaar. Samen reizen en samen een lunch bereiden, dat zorgt voor een bepaalde dynamiek waarbij vanzelf contact wordt gemaakt.’

Iedereen is welkom bij Groengrijs. Passagiers van 3 maanden tot 101 jaar, hebben ze in de bus gehad. ’Een afspiegeling van de Amsterdamse samenleving komt samen in de bus. Ik vind het belangrijk om mensen niet alleen een vis te bieden, maar ook een hengel. Een hengel in de vorm van een sociaal netwerk waarmee we, waar nodig, zelfredzaamheid hopen te creëren’. Junge is regelmatig nog zelf achter het stuur te vinden. Naast de oprichter werken er nog zo’n 50 mensen als vrijwilliger op de Groengrijsbus.