Gemiddelde WOZ-waarde Amsterdam naar record

Gemiddelde WOZ-waarde Amsterdam naar record

AMSTERDAM - De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Amsterdam is in 2017 gestegen naar het hoogste niveau ooit. De geschatte waarde van woningen op basis waarvan de WOZ-belasting wordt berekend steeg in Amsterdam met bijna 15 procent. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

AMSTERDAM – De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Amsterdam is in 2017 gestegen naar het hoogste niveau ooit. De geschatte waarde van woningen op basis waarvan de WOZ-belasting wordt berekend steeg in Amsterdam met bijna 15 procent. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Amsterdam is de gemiddelde WOZ-waarde nu 290.000 euro. In 2016 was dat nog 253.000 euro. Het oude WOZ-record stamde uit 2010.

In heel Nederland steeg de gemiddelde WOZ-waarde voor het tweede jaar op rij en kwam uit op 216.000 euro per woning. Dat is 3,3 procent meer dan een jaar eerder.

De WOZ-waarde volgt de ontwikkeling van de huizenprijzen grofweg en met ongeveer een jaar vertraging. Dat komt doordat woningen worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. De gemiddelde WOZ-waarde in Nederland ligt nog bijna 11 procent onder het topniveau van 2010.