Eva Yoo Ri Brussaard van Single Super Mom: ’Het geluk van de moeder staat voorop’

Eva Yoo Ri Brussaard van Single Super Mom: ’Het geluk van de moeder staat voorop’
Single Super Mom Eva Yoo Ri Brussaard weet wat het is om alleenstaande moeder te zijn. - Foto: Leen Visser

STAD -Ze is ervaringsdeskundige, Eva Yoo Ri Brussaard weet als geen ander wat je als alleenstaande moeder doormaakt. ‘Wanneer je trouwt beleef je vaak de gelukkigste periode van je leven, wanneer je er alleen met kinderen komt te staan een verdrietige periode, vertelt ze.

STAD -Ze is ervaringsdeskundige, Eva Yoo Ri Brussaard weet als geen ander wat je als alleenstaande moeder doormaakt. ‘Wanneer je trouwt beleef je vaak de gelukkigste periode van je leven, wanneer je er alleen met kinderen komt te staan een verdrietige periode, vertelt ze.

Negen jaar geleden is ze begonnen met de Stichting Single Super Mom, een community voor alleenstaande moeders. Ik was net 23 jaar, had geen netwerk en maakte me zorgen om de toekomst van mij en mijn zoon. Door het vertrek van mijn partner ervoer ik een ellendige periode. Het doel is om vrouwen economisch zelfstandig te maken zodat ze kunnen participeren in de maatschappij. ‘Ik ken alle facetten van het alleenstaande moederschap. Als je er niets aan doet, blijf je in de ellende zitten.’

Obstakels

Amsterdam telt zo’n 40.000 alleenstaande moeders. ‘Daar zijn ongeveer 100.000 kinderen bij betrokken. De armoede is in deze groep het grootst’, weet Brussaard. ‘Moeders hebben vaak nog te maken met veel obstakels. Ze hebben vaak geen netwerk, leven geïsoleerd, ze hebben niet alles op de rit en hebben vaak nog verdriet om de nieuwe situatie. Alleenstaand moederschap is zelden een bewuste keuze. Daarnaast is het sowieso pittig om alleenstaande moeder te zijn, want je doet de taken die je normaal met z’n tweeën doet in je eentje. Je kunt nooit ziek zijn of een offday hebben.’

Bij Single Super Mom in de Rijnstraat, kunnen deze moeders terecht om elkaar te ontmoeten, is er inloop en krijgen zij de kans om verschillende workshops te doen om zichzelf te versterken en waardoor ze zichzelf kunnen ontwikkelen naar economische zelfstandigheid.

Ervaringen

De stichting werkt niet alleen op stadsbreedte maar heeft in elk stadsdeel een wijkcoördinator waarmee ze contact hebben. ‘Zo creëren we op wijkniveau netwerken waar de drempel laag is om elkaar te ontmoeten. Moeders die alleen zijn hebben veel aan elkaar, ze wisselen ervaringen uit en geven elkaar advies. Ze hoeven niets uit te leggen, want ze weten allemaal hoe het is. We hebben al heel veel moeders geholpen en het is ook voor de kinderen fijn om een blije moeder te hebben. Ze is tevens een rolmodel voor haar kind. Het geluk van de moeder staat bij ons voorop. Iedereen is geboren met een talent, met iets moois en als je daar gehoor aan geeft, ben je ook gelukkig.’

Zoals bij elke stichting krijgt ook Single Super Mom een kleine subsidie, wordt er veel met vrijwilligers gewerkt en is het huren van de ruimte altijd onzeker. Maar eigenlijk is er altijd geld te kort en is het de eindjes aan elkaar knopen. ‘Alles wat hier staat is door vrijwilligers gedaan uit ons eigen netwerk. Doordat je de passie met ze deelt, heb je de motivatie en herkenning. En single moms maken tijd voor vrijwilligerswerk’, lacht Brussaard.

Verbinden

Dat Single Super Mom een steun is voor veel alleenstaande moeders is duidelijk. Alleen al op facebook zijn er meer dan 30.000 moeders verbonden aan Single SuperMom.

‘Bij ons staat de vraag centraal wat we voor elkaar kunnen betekenen om het leven van moeders en hun kinderen beter te maken. Toen ik er alleen voor stond met mijn kind, heb ik mezelf verplicht om er een mooi leven van te maken.’

Eva Yoo Ri Brussaard hoopt dat ze met haar stichting kan bijdragen om gelijke kansen, meer gelijkwaardigheid, emancipatie en economische zelfstandigheid voor alleenstaande moeders te creëren. ‘Ik hoop dat er met meer compassie wordt gekeken naar alleenstaande moeders.’ En hoopt met haar passie ook een inspiratie te zijn voor alleenstaande moeders ‘Als je in jezelf gelooft, kan je veel meer dan je denkt’.

Meer informatie is te vinden via www.singlesupermom.nl

Fotoverslag