EMA maakt Amsterdam Europees medicijncentrum

EMA maakt Amsterdam Europees medicijncentrum
- ANP

AMSTERDAM - Door de komst van het Europese Medicijn Agentschap (EMA) wordt Amsterdam het medicijnencentrum van de Europese Unie. Behalve dat er negenhonderd ,,hooggekwalificeerde medewerkers'' meeverhuizen, komen er jaarlijks zo'n 36.000 bezoekers en worden er ruim vijfhonderd internationale vergaderingen in het agentschap gehouden.

AMSTERDAM – Door de komst van het Europese Medicijn Agentschap (EMA) wordt Amsterdam het medicijnencentrum van de Europese Unie. Behalve dat er negenhonderd ,,hooggekwalificeerde medewerkers” meeverhuizen, komen er jaarlijks zo’n 36.000 bezoekers en worden er ruim vijfhonderd internationale vergaderingen in het agentschap gehouden.

EMA moet vanwege de brexit weg uit Londen, veel farmaceutische organisaties die hun kantoren in Londen om EMA heen hebben gebouwd, verhuizen waarschijnlijk mee. Zo zitten deze organisaties dichter bij het vuur want EMA bepaalt of hun medicijnen in de EU op de markt worden toegelaten. Daarnaast houdt het EMA toezicht op de veiligheid van medicijnen voor mens en dier.

Het geneesmiddelenagentschap komt in een gloednieuw pand op de Zuidas, naast het kantoor van EY en in de buurt van twee academische ziekenhuizen. EMA heeft een budget van meer dan 300 miljoen euro.

Het Rijksvastgoedbedrijf laat het gebouw van negentien verdiepingen inclusief een conferentieruimte neerzetten voor 250 tot 300 miljoen euro. Het gebouw wordt circa 80 meter hoog en krijgt negentien verdiepingen. Bouwbedrijven kunnen nu al inschrijven op de bouw van dit miljoenenproject. EMA gaat ‘marktconforme’ huur voor het gebouw betalen.

Het gebouw wordt gefaseerd opgeleverd. De oplevering van het conferentiedeel staat gepland voor 1 april 2019. Het kantoordeel is in april 2019, kort na de brexit, nog niet helemaal klaar, zodat een deel van de werknemers tijdelijk in een kantoor in de buurt moet worden ondergebracht.