Eis: verplichte behandeling vernieler HaCarmel

Eis: verplichte behandeling vernieler HaCarmel

AMSTERDAM - Voor de rechtbank in Amsterdam is woensdag verplichte behandeling geëist voor de Palestijns-Syrische vluchteling Saleh A. (29). Hij wordt ervan verdacht dat hij op 7 december vorig jaar de ruiten insloeg van het Israëlisch-koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam, onder het roepen van ’Allahu akbar’. A. zwaaide daarbij met een Palestijnse vlag.

AMSTERDAM – Voor de rechtbank in Amsterdam is woensdag verplichte behandeling geëist voor de Palestijns-Syrische vluchteling Saleh A. (29). Hij wordt ervan verdacht dat hij op 7 december vorig jaar de ruiten insloeg van het Israëlisch-koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam, onder het roepen van ’Allahu akbar’. A. zwaaide daarbij met een Palestijnse vlag.

De officier van justitie eiste verder 52 dagen onvoorwaardelijke celstraf (gelijk aan het voorarrest), drie maanden voorwaardelijk en vooral dat A. begeleid moet wonen. Hij woog bij zijn eis mee dat de handelingen van A. een discriminatoir aspect hadden. A. koos volgens de aanklager expres een joods restaurant uit voor zijn „onacceptabele meningsuiting.” De verdachte verklaarde eerder dat hij tot zijn actie overging omdat hij boos was over een verklaring van president Trump, waaruit bleek dat die Jeruzalem aanwees als hoofdstad van Israël.