‘Duivendrecht geannexeerd?’

‘Duivendrecht geannexeerd?’

Duivendrechter Paul Gravemaker maakte deze foto en vroeg zich af of Duivendrecht was ingelijfd door Amsterdam. Dat is niet het geval. Het nieuwe bord heeft te maken met het feit dat met ingang van 1 januari 2014 het Amstel Business Park (ABP) in Duivendrecht een nieuwe postcode heeft; 1114. Aan deze nieuwe postcode is ook een nieuwe plaatsnaam Amsterdam-Duivendrecht gekoppeld. Zo laat de gemeente Ouder-Amstel weten.

Deze foto werd ingestuurd door lezer Paul Gravemaker uit Duivendrecht. 'Op het kruispunt Van Marwijk Kooystraat / Johannes Blookerweg (bij het tankstation) staan aanvang en einde bebouwde kom borden, waaruit blijkt dat Duivendrecht bij Amsterdam hoort. Wie heeft hier niet opgelet?' vraagt Paul zich af. Maar volgens de gemeente klopt het bord met nieuwe plaatsnaamaanduiding wel degelijk.

Deze foto werd ingestuurd door lezer Paul Gravemaker uit Duivendrecht. ‘Op het kruispunt Van Marwijk Kooystraat / Johannes Blookerweg (bij het tankstation) staan aanvang en einde bebouwde kom borden, waaruit blijkt dat Duivendrecht bij Amsterdam hoort. Wie heeft hier niet opgelet?’ vraagt Paul zich af. Maar volgens de gemeente klopt het bord met nieuwe plaatsnaamaanduiding wel degelijk.

Met ingang van 1 januari 2014 heeft het Amstel Business Park (ABP) in Duivendrecht namelijk een nieuwe postcode; 1114. Aan deze nieuwe postcode is ook een nieuwe plaatsnaam Amsterdam-Duivendrecht gekoppeld.

Voorheen werd in het gebied gebruik gemaakt van de postcode 1069 of 1099 Amsterdam. Het gebruik van de Amsterdamse postcode in dit gebied in de gemeente Ouder-Amstel gaf echter problemen. Zo maken de brandweer en ambulance gebruik van de postcode, waardoor deze soms in Amsterdam terecht kwamen in plaats van op het ABP in Duivendrecht. De navigatiesystemen die door de hulpdiensten worden gebruikt zijn niet ingericht voor het gebruik van twee postcodes voor hetzelfde gebied. Met als gevolg dat zij niet altijd snel ter plaatse kunnen zijn. Ook bij het aanvragen van vergunningen wordt de postcode gebruikt waardoor de verlening van vergunningen onnodig vertraagd werd. Daarnaast gaf het problemen bij andere publiekrechtelijke organisaties zoals de provincie, Centraal Bureau voor de Statistiek en belastingdienst. Zij zijn net als de gemeente verplicht gebruik te maken van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen, waardoor brieven niet aankwamen.

Reeds in de jaren ’70 is door de PTT (nu PostNL) en de gemeentes Amsterdam en Ouder-Amstel overeengekomen dat de bedrijven een dubbele postcode met de naam Amsterdam mochten gebruiken. De naam Amsterdam was en is namelijk van belang bij de vestigingskeuze voor bedrijven.

PostNL heeft in overleg met de gemeente Ouder-Amstel en de bedrijfsverenigingen OVOA, VAZO en ORAM gekozen voor een nieuwe postcode. Bij een nieuwe postcode is een nieuwe woonplaatsnaam noodzakelijk. Op verzoek van het bedrijfsleven is hiervoor de aanduiding Amsterdam-Duivendrecht bedacht.

Vanaf 1 januari 2014 wordt de nieuwe postcode en de plaatsnaam Amsterdam-Duivendrecht, gemeente Ouder-Amstel gehanteerd. Inmiddels zijn de plaatsnaamborden in het gebied vervangen en is de nieuwe woonplaatsnaam ook zichtbaar.