Drugsafval is bedreigend voor mens en dier

Drugsafval is bedreigend voor mens en dier
Een illegale dumping van drugsafval is goed te herkennen. Foto: Politie Amsterdam
AMSTERDAM Dumpingen van drugsafval zijn bedreigend voor de gezondheid. Help mee bij het bestrijden van dumpingen en drugsfabricage, bel bij onraad altijd direct de politie.

AMSTERDAM Dumpingen van drugsafval zijn bedreigend voor de gezondheid. Help mee bij het bestrijden van dumpingen en drugsfabricage, bel bij onraad altijd direct de politie.

Dumpingen komen helaas vaker voor dan men misschien denkt. Een bewoner van de Nieuwendammerdijk (Noord) vond onlangs bijvoorbeeld een hele serie vaten aan de dijk. Een paar weken later was het raak in het Flevopark (Oost) en begin juni in de Harry Koningsbergerstraat (West). In onze stedelijke omgeving ligt het gedumpte afval vaak dicht bij huizen, met alle gevaren van dien voor mensen, dieren, bomen en planten.

Het chemische afval uit de illegale drugslaboratoria kan namelijk zeer brandbaar, sterk bijtend of giftig zijn. Vaak lekken de vaten, waardoor de stoffen in de grond lopen. ’Kinderen en honden rennen regelmatig rond op plekken waar afval wordt gedumpt, en kunnen daardoor in contact komen met chemisch spul’, zegt milieu-rechercheur Chiel van de politie Amsterdam. ’Een risico waarvan we willen dat niemand dat loopt. Los daarvan kost het de gemeenschap ook nog eens handenvol geld om het afval op te laten ruimen.’

De politie doet haar best om de leefomgeving van de bewoners zo veilig en gezond mogelijk te houden. ’Amsterdammers kunnen ons daarbij helpen, bijvoorbeeld door een dumping te melden’, aldus rechercheur Chiel. ’Een illegale dumping van drugsafval is goed te herkennen. Vaak ligt het afval in vaten of jerrycans langs de weg, in het bos of in een open veld. Iedere melding draagt bij aan uw eigen veiligheid.’

Als drugsafval wordt aangetroffen moet het volgende in acht genomen: neem minimaal 25 meter afstand (bij brand minimaal 100 meter) met de wind in de rug; schop of duw niet tegen de verpakkingen; niet roken in de buurt van de dumping; maak als het mogelijk is foto’s, noteer kentekens en maak een beschrijving van de vervoersmiddelen en de personen.

Alarmeer direct de politie via 112 of via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Via Twitter, Facebook en Instagram zijn de actualiteiten rond Politie Amsterdam te volgen.