Drive-inwoning Noord nieuwe goudmijn voor investeerders

Drive-inwoning Noord nieuwe goudmijn voor investeerders
De drive-inwoning op Elpermeer wordt gesplitst in vijf aparte huizen. Foto: Johan Koopmans
NOORD – De huizenmarkt nadert zo langzamerhand het kookpunt. Woningen staan over het algemeen niet langer dan een paar weken te koop en de huizenprijzen zijn nog altijd aan het stijgen.

NOORD – De huizenmarkt nadert zo langzamerhand het kookpunt. Woningen staan over het algemeen niet langer dan een paar weken te koop en de huizenprijzen zijn nog altijd aan het stijgen.

Hoewel er op diverse locaties in Noord gebouwd wordt, is ook in dit stadsdeel de vraag groter dan het aanbod. Investeerders lijken echter een nieuwe lucratieve manier gevonden te hebben om bestaande huizen te gelde te maken. Dat ondervond een aantal bewoners van de drive-inwoningen op het Elpermeer. Op het hofje in de wijk Nieuwendam zal een van de woningen straks worden gesplitst tot vijf zelfstandige woningen. De omgevingsvergunning is inmiddels afgegeven door stadsdeel Noord.

Grof geld

Hans van Schijndel, bewoner van het eerste uur, is hier op zijn zachtst gezegd niet heel erg blij mee. ’Een investeerder heeft deze woning aangekocht puur om grof geld te verdienen. Deze woningen, de naam zegt het al, zijn eengezinswoningen. Ze zijn niet gemaakt om er vijf woningen van te maken. Volgens ons is dit een hele slechte ontwikkeling omdat we al in een dichtbevolkte wijk wonen met veel hoogbouw. De nieuwe bewoners of huurders zullen er vaak kort wonen, ook omdat het maar hele kleine huisjes zullen zijn, waardoor de binding met een buurt er helemaal niet is. De parkeerdruk zal toenemen en die is al toegenomen omdat er hier nog vrij parkeren is en rondom ons heen er betaald moet worden om te parkeren. Er zijn dus genoeg argumenten te noemen om het niet te doen.’

De woningen zijn nu nog gelegen in een rustig buurtje. Toch is de leefbaarheid in het hofje de afgelopen jaren al enigszins veranderd vinden de ’oudere’ bewoners. ’Weet je, eigenlijk is dit al de vierde woning die door investeerders of eigenaren is gekocht die helemaal niks met de buurt hebben. Ze zetten er een stel huurders op en weten op die manier geld aan de woning te verdienen. Of ze beginnen een Air bnb. Die mensen hebben ook niks met de buurt, maar wij hebben wel de overlast’, zegt bewoonster Henke Groenwold.

Petitie

Inmiddels zijn de bewoners een petitie gestart die al meer dan driehonderd keer is ondertekend. Afgelopen week ging bewoner Maarten Groenwold naar stadsdeelvoorzitter Erna Berends om de handtekeningen aan haar te overhandigen. Maarten: ’De stadsdeelvoorzitter begreep onze zorgen. We hebben een goed en uitgebreid gesprek gehad en zij liet weten al meerdere signalen uit Noord te hebben ontvangen. Wij hopen dat we het stadsdeel kunnen aansporen om de vergunningaanvraag kritisch te bekijken en niet zomaar ’ja’ te zeggen. Als je nu iets aan je huis wil veranderen, al is het maar een andere voordeur, is er ook een kritische toets van de welstandscommissie en gaan ze kijken of het wel in de buurt en omgeving past.

Bij zo’n vergunningaanvraag zou een commissie ook kritisch moeten kijken. Deze ingreep, namelijk het huis compleet veranderen, is namelijk veel drastischer. Eigenlijk zou ik het liefst zien dat het stadsdeel zo’n omgevingsvergunning gewoon eens een keer niet afgeeft. Kijken wat er dan gebeurt. Volgens mij moet zo’n investeerder vervolgens in beroep gaan en dan wil ik nog wel eens zien wie er gelijk krijgt. Met het afgeven van deze vergunning is de weg vrij voor andere investeerders om ook iets dergelijks in Noord te ondernemen. Want als het hier mag, waarom zou het elders dan niet mogen?’

Erna Berends: ’Ik heb de petitie in ontvangst genomen en de signalen van de bewoners van Elpermeer goed gehoord. Het is een onderwerp dat leeft in heel Amsterdam. Ik begrijp de zorgen van de bewoners en zorg dat de signalen op de goede plek terecht komen. Eens in de vier jaar wordt de huisvestingsverordening aangepast, zo ook deze bestuurstermijn, en daarover gaan de stadsdeelcommissie en DB nog een advies geven.’

De petitie is te vinden op petities.nl. Zoek op Elpermeer.

Maureen Weijzig