‘Door de ogen van de ander’

‘Door de ogen van de ander’
Foto: Shirley Brandeis
WEST Wekelijks vertelt één van de drie stadsdeelbestuurders wat hem of haar deze week is opgevallen. Deze keer: Fenna Ulichki.

WEST Wekelijks vertelt één van de drie stadsdeelbestuurders wat hem of haar deze week is opgevallen. Deze keer: Fenna Ulichki.

Soms krijg je de kans om door de ogen van de ander te kijken. Je volledig in te leven in de omstandigheden van iemand anders.

Onlangs bezocht ik een tentoonstelling in de bibliotheek Staatsliedenbuurt waar ik een Virtual Reality-bril opgezet kreeg om letterlijk door de ogen van andere Amsterdammers te kijken, stadsgenoten die te maken krijgen met uitsluiting of discriminatie.

Zo’n grote VR-bril is helemaal niet mijn ding. Alsof je in een lege bioscoopzaal zit, alleen omgeven door beeld, zonder andere bezoekers.

Eenmaal de bril opgezet, zag ik door de ogen van een jonge dokter in opleiding met hoofddoek op haar hulp aan een patiënt in het ziekenhuis geweigerd worden. Ik was even die dokter.

De indringende beelden kwamen direct binnen. De gevoelens van schaamte en uitsluiting waren pijnlijk om te ervaren.

Net zo indringend was het vorige week bij een bijeenkomst in de Mansveltschool, waar ik samen met de politie, buurtbewoners, jongerenwerkers en vele anderen de documentaire Verdacht zag.

De verhalen over etnisch profileren in de film zorgden voor een herhaaldelijke diepe zucht uit de zaal.

 

Er was een fijn en open nagesprek, een dialoog waarin de politie zich kwetsbaar opstelde ondanks de kritische vragen.

We hoorden schurende verhalen zoals ik die ook ken van broertjes en neefjes, bij wie de vrijheid om niet verdacht te zijn soms ontbrak in zijn jeugd. Louter zijn voorkomen en de reacties daarop zorgden voor moedeloosheid en een verwrongen beeld van de politie.

Hulde aan de verhalenvertellers van die avond, gespreksleider Dionne Abdoelhafiezkhan en zeker ook aan wijkteamchef Arthur Barendse die keek door de ogen van de anderen.

Hij probeerde de aanwezigen op zijn beurt door de ogen van zijn politie te laten kijken. Dat laatste gaan we ook meer doen.

Op dus naar een volgende goede en constructieve bijeenkomst.