DoelenKwartet neemt afscheid met wereldpremière in Jeruzalemkerk

DoelenKwartet neemt afscheid met wereldpremière in Jeruzalemkerk
Het Doelenkwartet. Foto Louis Haagman
WEST – Op zondag 23 juni om 15.15. uur is de Jeruzalemkerk, Jan Maijenstraat 14, het decor van een wereldpremière.

WEST – Op zondag 23 juni om 15.15. uur is de Jeruzalemkerk, Jan Maijenstraat 14, het decor van een wereldpremière.

Voor componist Ton van den Hengel is dat in meerdere opzichten mooi: hij woont zelf in West. Ook in een ander opzicht is het concert bijzonder: het is het allerlaatste optreden van het sprankelende DoelenKwartet, dat na 27 jaar definitief stopt. Voor dit laatste concert kozen de musici een paar van hun mooiste stukken.

Bewaakte overweg noemde Van den Hengel zijn wereldpremière, naar het gelijknamige gedicht van W.F. Hermans. ‘Een fascinerend gedicht’,  zegt Van den Hengel.  ‘Heel beeldend en met een heel muzikaal ritme.’ Van den Hengel schreef het voor mezzosopraan, piano en handtrommel.

Het was toevallig ook in een trein dat cellist Hans Woudenberg van het DoelenKwartet aan de praat raakte met één van de klokkenluiders van de Oude Kerk. De man vertelde dat hij een muziekstuk had laten schrijven voor een ongeneselijk zieke vriendin en dit stuk – voor vioolsolo – had laten uitvoeren bij haar ziekbed. Woudenberg was zo geraakt door dit verhaal dat hij het stuk herschreef voor cello.

Op 23 juni klinkt Troost voor Daisy in deze celloversie. Hans Woudenberg: ‘Wie goed luistert, hoort de kerkklokken.’

Het kwartet voert ook een werk uit van Iris ter Schiphorst, waarin zij de impact van de oorlog op haar Nederlandse vader en haar Duitse moeder weergeeft. Het werk heet naar de beroemde, ontroerende aria  in de Mattheuspassion: Aus Liebe.

Het concert Aan de vergetelheid ontrukt 2 is het zevende concert in de serie Klassiek in West van stichting Philomela. Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en het VSB-fonds.

Tickets kosten 15 euro en zijn online verkrijgbaar via Klassiekemuziek.nl. Aan de deur van de kerk kosten kaarten 17,50 euro. Voor (conservatorium-)studenten geldt een ander tarief.