Coentunnels drie dagen dicht

Coentunnels drie dagen dicht

AMSTERDAM -Weggebruikers in de regio rond Amsterdam moeten rekening houden met verkeersoverlast. De beide Coentunnels gaan dit weekend drie dagen tegelijkertijd dicht.

AMSTERDAM -Weggebruikers in de regio rond Amsterdam moeten rekening houden met verkeersoverlast. De beide Coentunnels gaan dit weekend drie dagen tegelijkertijd dicht.

Vrijdag doet Rijkswaterstaat (RWS) de slagbomen voor zowel de eerste als tweede Coentunnel om 21.00 uur naar beneden. De tunnelbuizen zullen op maandagmorgen 05.00 uur weer open gaan voor het verkeer.

„Het is een rigoureuze maatregel die we niet graag nemen omdat we weten dat het veel hinder gaat opleveren”, zegt hoofd tunnelbeheer Ron van den Ende. „Maar het is noodzakelijk dat er zaken gecontroleerd, vervangen en aangepast worden.”

Onder meer worden er tijdens het groot onderhoud camera’s, ventilatiesystemen, brandblusinstallaties en detectiesystemen schoongemaakt en getest. Van den Ende: ,,Bovendien hebben onze medewerkers sinds de opening van de Tweede Coentunnel ook een reeks aan zaken waargenomen die verbeterd kunnen worden. Daarvoor hebben we nu de kans. Zo worden er meer camera’s opgehangen om het buitengebied beter te bekijken vanuit de tunnelmond.” De tunnels moeten ook platgelegd worden vanwege een uitgebreide update van de software.

Bij de VerkeersInformatieDienst (VID) wordt rekening gehouden met meer vertraging dan het half uur waar Rijkswaterstaat vanuit gaat. „Het kan zo uitlopen tot een uur. De Coentunnels vormen een knooppunt waar doordeweeks dagelijks 130.000 auto’s doorheen rijden. Ook in het weekend is het een drukke route en die kun je er niet straffeloos uithalen. Als er op de omleidingsroutes iets gebeurt, dan wordt het een chaos”, vreest VID-woordvoerder Frank Boer.

Weggebruikers in de regio Amsterdam hebben al weken te maken met omleidingen en vertragingen door wegwerkzaamheden op onder andere de A1, A9 en A6. „Het moet gewoon gebeuren om het beter en veiliger te maken op de weg”, stelt Van den Ende.

„En wat de Coentunnels betreft is het leed na dit weekeinde nog niet geleden, want ook begin oktober gaan ze weer een weekendje volledig op slot om de rest van de werkzaamheden uit te voeren.”