COC wil onderzoek naar ‘homolijsten’

COC wil onderzoek naar ‘homolijsten’

AMSTERDAM - Het COC wil dat er nieuw onderzoek komt naar de behandeling van homoseksuelen door de overheid. Een woordvoerder bevestigt dat na berichtgeving van Trouw. Aanleiding voor het pleidooi is de vondst in het Stadsarchief van Amsterdam van lijsten met namen van sollicitanten die tussen 1950 en 1958 zijn afgewezen als ambtenaar omdat ze homoseksueel zouden zijn.

AMSTERDAM – Het COC wil dat er nieuw onderzoek komt naar de behandeling van homoseksuelen door de overheid. Een woordvoerder bevestigt dat na berichtgeving van Trouw. Aanleiding voor het pleidooi is de vondst in het Stadsarchief van Amsterdam van lijsten met namen van sollicitanten die tussen 1950 en 1958 zijn afgewezen als ambtenaar omdat ze homoseksueel zouden zijn.

,,We hebben de indruk dat hier sprake is van een kwalijke situatie”, zegt een woordvoerder van de belangenvereniging. Hij wijst erop dat er wel onderzoek is gedaan naar de vervolging van homo’s in de Tweede Wereldoorlog, maar niet naar hun situatie in de jaren daarna.

Het COC vindt dat de rijksoverheid moet uitzoeken of zulke ‘homolijsten’ in meer gemeenten werden bijgehouden, of er nog gedupeerden in leven zijn en of zij mogelijk een vorm van genoegdoening willen.