Buurt blij met het Staatshotel

Buurt blij met het Staatshotel
Aristide Weitenberg wil workshops organiseren voor de kinderen van de Westerparkschool. Foto: Linda van de Poel Garcia
Vorige maand is op het Van Hogendorpplein, achter de Westerparkschool, het Staatshotel, een wormenhotel, officieel geopend.

Vorige maand is op het Van Hogendorpplein, achter de Westerparkschool, het Staatshotel, een wormenhotel, officieel geopend.

Het groente- en fruitafval van 19 huishoudens wordt in het wormenhotel geleegd, waar wormen het afval na een half jaar omvormen tot compost. Ook de schoolgaande kinderen komen zo op een laagdrempelige manier in aanraking met een natuurlijke kringloop.

Het duurzame idee van Aristide Weitenberg (52) is tot stand gekomen in samenwerking met Esther van der Meer.

Het is gebouwd door Le Compostier en gemaakt van het hout van een oude Amsterdamse Iep afkomstig van Stichting Stadshout. De boom is oorspronkelijk in 1960 op het Beursplein geplant.

 

Groene gedachten

Aristide Weitenberg heeft door een aantal tegenslagen alsnog zijn passie gevonden; meewerken aan een duurzamere wereld. Wat begon als een grapje om wormen te houden op het balkon onder de naam ’De groene hoogte’, groeide al gauw uit naar een buurtinitiatief.

’Een wormenhotel is één van de meest efficiënte, goedkope en slimste manieren om van je groente en fruitafval compost te maken. Je hoeft alleen het eten erbij te gooien en na een half jaar heb je compost. De buurtbewoners mogen de compost uiteindelijk gebruiken. Het is alleen geen afvalbak. Bij te veel afval kan het er niet allemaal in, daar controleren Esther en ik op.’

Na zijn reizen naar Oost-Afrika realiseerde Aristide zich ’Wat een belachelijke luxe we hier hebben. Ik wilde terug naar de kern; slapen en bezig zijn met je voedsel. Daar gaat 90 procent van je tijd in zitten. Verder werk je om wat bij te verdienen. Door veel te lezen kwam ik uiteindelijk op de wormenbak terecht en allerlei groene gedachten. Recycling heb ik altijd wel vanzelfsprekend gevonden. Pas 1,5 jaar geleden ben ik het gaan toepassen op mijn omgeving en de buurt, kijken of ik op kleine schaal wat kon veranderen.’

Aristide wil workshops organiseren voor de kinderen aan de Westerparkschool: ’Kinderen laten zien dat recycling mogelijk is en hoe het werkt. Wat ze er verder mee doen, daar heb ik geen invloed op, maar het zit wel in hoofdje.’

Hij wil graag meegeven dat ’mensen klein moeten denken als het om ecologisch bewustzijn aankomt. Al die mensen die gaan bedenken en wat gaan doen, die maken het verschil. Denk na over wat je koopt, is het echt nodig? De hele maatschappij is gericht op kopen, weggooien en weer wat anders kopen.’

Berg afval

Als werknemer van de Westerparkschool heeft Judith van der Vegt (50) contact onderhouden met Aristide. ’We krijgen binnenkort allemaal een emmertje in de elke klas, waar de kinderen de schillen van hun fruithapje in kunnen stoppen.’

Judith van der Vegt.
Foto: Linda van de Poel Garcia

Zij vindt bewustzijn belangrijk. ’Ik breng wekelijks een berg afval naar de vuilcontainer. En als ik in mijn moestuin ben, heb ik aanzienlijk minder afval door mijn compost hoop. De hoeveelheid plastic thuis is enorm. Daarom ben ik persoonlijk ook een cursus wormen compost gaan doen.’

De architect van de Westerparkschool is bezig met het groener maken van het schoolplein. ’De kinderen hebben tekeningen gemaakt en zijn gesprekken met de architect aangegaan over wat zij zouden willen. Ook naast het Wormenhotel waren er vijvertjes, wat vroeger peuterbadjes waren. Nu heeft de hovenier met de kinderen frambozen, allerlei kruiden, aardbeien, bessen en bramen geplant. Mensen worden toch gezonder als ze op groen uitkijken.’

Educatie

Peter Siegel (48) is één van de betrokken buurtbewoners die zich graag inzet voor een duurzame buurt. Door zijn initiatief om zwerfafval op te ruimen in het Westerpark, kwam hij in contact met Aristide en Esther.

Het organische afvalemmertje voor het Wormenhotel staat in zijn keuken. ’Na een week is het emmertje nog steeds niet helemaal vol en we zijn met vier personen. De compost bak maakt statistisch gezien niets uit. Doordat het werkelijk kleine stapjes zijn, hoef ik niet teleurgesteld te worden over de resultaten.’

Peter Siegel.
Foto: Linda van de Poel Garcia

Als docent levensbeschouwing heeft hij een duidelijke visie. ’De kinderen werkelijk kritisch leren kijken naar zichzelf en hun omgeving. Bewust maken van volwassenen werkt op een andere manier. Door zelf bijvoorbeeld vegetarisch te eten, laten zien dat het lekker is, kosten bespaart en goed is voor het milieu en je lichaam. Ze moeten zelf naar je toekomen als ze interesse hebben in mijn levensstijl, zodat ik ze kan informeren.’

Op www.amsterdam.nl staat meer informatie over wormenhotels in de buurt. Op www.degroenehoogte.info en www.compostier.nl staat meer informatie over de bedenkers van de wormenhotels.

 

 

 

 

Tekst: Linda van de Poel Garcia